Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak ekologické jsou noviny?

22. 11. 2018

Jak ekologické jsou noviny?

Rada Světového fora tiskařů při Světové asociaci novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA nedávno iniciovala zpracování zprávy o ekologičnosti tištěných novin. Mezinárodní organizace Two Sides UK zaměřená na udržitelnost dodavatelského řetězce v oblasti grafických komunikací, byla vybrána jako kompetentní partner pro tento projekt.

Papír je obnovitelnou surovinou. Papírenský průmysl se spoléhá na udržitelné lesní hospodářství, aby zajistil své spolehlivé zásobování dřevní vlákninou. Celosvětový celulózový a papírenský průmysl obhospodařuje více než 310 milionů hektarů ekologicky certifikovaných lesů, přičemž 54% dřevní vlákniny bylo v roce 2015 certifikováno podle standardů FSC nebo PEFC.

Asi 70 procent spotřeby papíru ve vyspělých zemích je recyklováno. Recyklace papíru je nejúčinnější způsob jeho likvidace. Recyklovaný papír je důležitým krokem na cestě k bezodpadové ekonomice.

Průmysl celulózy a papíru je poměrně energeticky náročný, ale je odhodlán se stát významným průmyslovým uživatelem obnovitelné energie. Hlavní surovina papírenského průmyslu, dřevní hmota, odstraňuje skleníkové plyny z atmosféry a je důležité že tato výhoda přetrvává po celý životní cyklus růstu této hmoty.

I když se při výrobě buničiny a papíru používá velké množství vody, hodně z ní se vrací zpět do životního prostředí. Předtím, než se tak stane, je podrobena komplexnímu čištění. V posledních desetiletích tím bylo dosaženo výrazného zlepšení čistoty odpadních vod.

Aby bylo možné posoudit, jak se novinový průmysl zabývá různými problémy udržitelnosti, byl proveden on-line průzkum mezi členy WAN IFRA. Výsledky poskytují užitečný přehled o současných postojích i činnostech vydavatelů týkajících se ekologického hospodaření. Nejdůležitější výsledky průzkumu ukázaly:

  • 70 procent respondentů uvedlo, že používají certifikovaný papír FSC nebo PEFC.
  • Používání recyklované vlákniny je běžné, s vysokým procentním podílem recyklovaného obsahu. 70 procent respondentů nepoužívá čerstvou vlákninu.
  • Tahounem odvětví je novinový papír, který má přednosti pro životní prostředí, protože má vyšší výnos a nižší obsah minerálů, což znamená efektivní využívání surovin a nižší spotřebu energií a chemikálií.
  • Výsledky průzkumu také potvrzují, že papíry s gramáží 42,5 a 45 g / m2 jsou nejoblíbenější. 17 procent respondentů používá papíry s plošnou hmotností do 40 g / m2.
  • Výsledky průzkumu ukazují, že typické barevné pokrytí barvami CMYK je 200 až 240 procent.
  • 96 procent respondentů používá proces ofsetového tisku coldset.
  • 94 procent respondentů se podílí na environmentálních nebo společenských projektech.
  • Management kvality ISO 9001 je s 37 % nejoblíbenějším certifikátem u respondentů. Environmentální management ISO 14001 pak u 28%.
  • Snížení spotřeby energie, surovin, snížení objemu papírového odpadu, zvyšování recyklace a snížení spotřeby vody byly čtyři nejčastější oblasti zaměření respondentů.

Mezinárodní průzkum více než 10 700 spotřebitelů dospěl k závěru, že čtenáři mají větší důvěru, užívají si a získávají hlubší pochopení informací v tištěné podobě. 55 procent preferuje tištěné noviny. Důvěra v noviny je dvakrát vyšší než důvěra v sociální média. Šedesát tři procent respondentů se domnívá, že čtení zpráv v tištěných novinách poskytuje hluboké pochopení.

Vedle toho, že jsou účinným a spolehlivým prostředkem šíření zpráv a informací, tištěné noviny také fungují ekologicky efektivně. Na druhou stranu se zapojení vydavatelů do otázek udržitelnosti zdá omezené, neboť podíl podniků, které zveřejňují formální pokyny a přijímají externí certifikace, je překvapivě nízký pro sektor této velikosti a významu.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 22. listopadu 2018