Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Koaliční otevřený dopis o ochraně whistleblowerů byl zveřejněn před hlasováním výboru JURI

20. 11. 2018

Koaliční otevřený dopis o ochraně whistleblowerů byl zveřejněn před hlasováním výboru JURI

Koalice zahrnující EBU (Evropská unie vysílatelů), EFJ (Evropskou federaci novinářů), EMMA, ENPA a NME (News Media Europe) zveřejnila 19. 11. otevřený dopis, v němž důrazně vyzývá poslance Evropského parlamentu a zástupce Rady EU, aby zajistili, že navrhovaná směrnice o ochraně informátorů poskytne silnou ochranu osobám, které se rozhodnou obrátit na sdělovací prostředky, aby oznámily protiprávní či závadné činy.

Hlasování o kompromisních návrzích se koná 20. listopadu v rámci garančního výboru JURI Evropského parlamentu. Jednání mezi hlavním zpravodajem a stínovými zpravodaji prokázala, že projednávání návrhu jde špatným směrem. Podle stávajícího návrhu upozorňující osoba musí respektovat hierarchii zaprvé interních a poté externích kanálů, než bude moci předat informace veřejnosti. Politické frakci S & D se podařilo zahrnout další výjimky, ale základní princip nadále obsahuje bohužel odstupňovaný přístupem pro informování o porušení právních předpisů Unie.

Další kroky:

20. listopadu: hlasování JURI

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 31 // 19. listopadu 2018