Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Značení pneumatik: některé novinky

20. 11. 2018

Značení pneumatik: některé novinky

Návrh Komise na přezkoumání nařízení o označování pneumatik pokračuje v legislativním projednávání v rámci Evropského parlamentu. Rizikovou částí legislativy by bylo zahrnutí označení pro pneumatiky do všech vizuálních reklam, což by mělo rozhodně negativní dopad na toky příjmů, kterými vydavatelé financují tvorbu profesionálního zpravodajského obsahu.

Během posledních několika měsíců EMMA-ENPA jednala v Evropském parlamentu a Radě o tom, aby změnily dva problematické články (články 4 (3) a 6 (2)), které by vyžadovaly, aby dodavatelé a distributoři vyžadovali zahrnutí značení. Konkrétněji se EMMA-ENPA snaží, aby ve zprávě ITRE byla "vizuální reklama" nahrazena "technickým propagačním materiálem". Hlavním argumentem v této souvislosti je zdůraznit, že tyto povinnosti budou odrazovat inzerenty od umísťování reklam na své výrobky do novin a časopisů, což přispěje k odlivu příjmů z odvětví tisku.

Navíc minulý týden byly zveřejněny pozměňovací návrhy, které prokázaly, že dřívější obhajoba EMMA-ENPA byla úspěšná. Byly totiž předloženy pozměňovací návrhy ve prospěch našeho stanoviska 2 stínovými zpravodaji Jaromírem Kohlíčkem (GUE / Česká republika = AMs 47,74, 89) a Rolandasem Paksasem (EFDD / LT = AMs 46,76,91), stejně jako poslancem EPP Wernerem Langenem (EPP / DE = AMs 45,77,92). Několik negativních pozměňovacích návrhů, které jsou v rozporu s pozicí vydavatelů, předložil poslanec Jakop Dalunde (Greens / SE = pozměňovací návrhy 48, 73, 75, 90). Diskuse o kompromisních změnách začaly tento týden. Hlasování by mělo být zahájeno na začátku ledna 2019.

Další kroky:

21. listopad: projednání změn v rámci výboru ITRE

Leden 2019: Hlasování v ITRE

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 31 // 19. listopadu 2018