Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva – výsledky posledního jednání pracovní skupiny

20. 11. 2018

Autorská práva – výsledky posledního jednání pracovní skupiny

Národní odborníci diskutovali minulý týden o sérii 10 otázek týkajících se článku 11. Jak uvádí EMMA a ENPA, členské státy zvažují omezení rozsahu práva na agregátory zpráv a vyloučení vyhledávačů. Pokud budou tyto informace potvrzeny, znamenalo by to vážné omezení pro vyjednávání o hromadném online využití obsahu tisku.

V pátek se uskuteční zasedání COREPERu, kde nebude projednáván návrh na přijetí nového mandátu. Spíše se budou účastníci snažit o politickou linii jednání prostřednictvím dotazníku, který bude zaslán každému členskému státu za účelem posouzení jeho závěru pro jednání s Evropským parlamentem před dalším trialogem.

Zatímco předsednictví je stále ochotno dokončit rozhovory v rámci svého mandátu (minulý týden poslalo dopis všem ministrům zemí EU, v němž uvedlo, že mají v úmyslu uzavřít jednání o návrhu), návrh není projednáván tak rychle, jak tomu bylo v plánu. Navíc nebyl zatím diskutován článek 11 s Parlamentem.

EMMA-ENPA by ráda zahájila koordinovanou akci v oblasti autorských práv dne 29. listopadu, kdy by národní tituly byly vyzvány k zveřejnění otevřeného dopisu nebo prázdné první stránky ve svých listech. EMMA-ENPA doporučujeme svým členům, aby o tom diskutovali se svým národními členy, a v krátké době v tomto směru poskytneme další informace.

Další kroky:

23. listopad: zasedání COREPER (úrovni velvyslanců)

26. listopadu: příští trialog

11. prosince: Druhé stínové setkání v EP

13. prosince: Poslední trialog

únor nebo březen 2019: Potenciální hlasování EP v plénu

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 31 // 19. listopadu 2018