Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co říkají o návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu zástupci platforem?

19. 11. 2018

Co říkají o návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu zástupci platforem?

Vyhledávač Google tvrdě lobbuje, aby zastavil navrhovanou „daň“, která má za cíl přinést kompenzaci vydavatelům zpráv za používání jimi vytvořeného obsahu vyhledávačem.

Nejvyšší výkonný představitel společnosti Google pro oblast zpravodajství odmítl vyloučit, že společnost vypne Google News v zemích EU, protože vyhledávač čelí bitvě s Bruselem kvůli plánům zavést "daň z odkazu" za používání zpravodajských článků.

Richard Gingras, viceprezident pro zpravodaj vyhledávače Google, řekl, že i když "není žádoucí ukončit služby", společnost byla hluboce znepokojena současnými návrhy, které jsou navrženy tak, aby přinesly kompenzace s problémy zápasícím vydavatelům zpráv, pokud se ve výsledcích vyhledávání objeví úryvky jejich článků.

Deníku Guardian řekl, že budoucnost Google News může záviset na tom, zda je EU ochotná změnit text právních předpisů. "Nemůžeme se rozhodnout, dokud neuvidíme konečnou formulaci," řekl.

Uvedl, že naposledy se vláda pokoušela společnost Google zpoplatnit za odkazy v roce 2014 ve Španělsku. Společnost reagovala vypnutím Google News v zemi. Španělsko schválilo zákon, který vyžaduje, aby agregační stránky platili za zpravodajské odkazy, a to ve snaze podpořit s problémy bojující zpravodajská média. Společnost Google reagovala tím, že zavřela službu pro španělské spotřebitele, což, jak uvedl, vyvolalo pokles návštěvnosti španělských zpravodajských webových stránek.

"Nechtěli bychom, aby se to stalo v Evropě," řekl Gingras. "To co právě teď chceme udělat, je pracovat se zúčastněnými stranami."

Tradiční vydavatelé zpráv mají s Googlem obtížný vztah. Viní jej za to, že vysál většinu příjmů z reklamy, které používaly k vytváření obsahu tiskového zpravodajství. Mnoho z nich je však také silně závislé na Google News, které posílají miliony čtenářů na jejich webové stránky, což jim může pomoci zvýšit digitální výnosy.

Společnost Google intenzivně lobbuje proti příslušné evropské legislativě, která by zavedla "daň z odkazu", známou jako článek 11, a sesterskému ustanovení článku 13, které má zajistit, aby tvůrci obsahu byli placeni za materiál nahraný na stránky, jako je YouTube vlastněný Googlem.

Návrhy byly v září schváleny většinou poslanců Evropského parlamentu, avšak Google doufá, že ovlivní Evropskou komisi a členské státy EU předtím, než bude směrnice schválena. V případě Spojeného království je pravděpodobné, že bude podléhat těmto právním předpisům, pokud budou zavedeny před koncem jakéhokoli přechodného období po Brexitu.

EU je jednou z mála organizací, které jsou natolik rozsáhlé, že si mohou vynutit změnu u velkých technologických společností, jako jsou Google a Facebook, které se zdráhají ztratit přístup k 500 milionům občanů, čímž přivádí Brusel do centra mnoha lobbistických bojů o budoucnost internetu.

Gingras také prohlásil, že navrhovaná daň by mohla mít vliv na schopnost nových zpravodajských webových stránek najít publikum prostřednictvím Googlu a uvedl, že by to mohlo vést k tomu, že spotřebitelé budou nacházet ve výsledcích vyhledávání menší počet novinových zpráv.

Zdůraznil také, že Google News nebyl pro společnost přímo ziskovým podnikem, přestože připustil, že povzbuzuje uživatele, aby trávili více času na internetových stránkách společnosti. "Na Google News není žádná reklama. Nejedná se o produkt generující výnosy pro společnost Google. Myslíme si, že je cenná jako služba pro společnost. Jsme hrdí na to, že je součástí stabilního bohatství, které mají lidé k dispozici."

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. listopadu 2018, převzato z theguardian.com