Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Návrh stanoviska výboru LIBE o ochraně whistleblowerů: malé kroky vpřed

13. 11. 2018

Návrh stanoviska výboru LIBE o ochraně whistleblowerů: malé kroky vpřed

Dne 5. listopadu přijal výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody LIBE, garanční výbor podle článku 54 jednacího řádu, svůj návrh stanoviska k směrnici o ochraně whistleblowerů.

Pozměňovací návrhy předložené ve výboru LIBE jsou v souladu s některými obavami vyjádřenými EMMA / ENPA k návrhu Komise. Cílem stanoviska výboru LIBE je skutečně rozšířit věcný rozsah působnosti směrnice nad rámec podrobného seznamu oblastí, které jsou uvedeny v článku 1 písm. a).

Taková změna má obzvláštní význam v kombinaci se zahrnutím "všech zbývajících oblastí" do věcné působnosti návrhu směrnice. Navíc práce Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) rovněž zlepšila části týkající se oblasti působnosti z hlediska typů osob: obsáhlý seznam pracovníků byl zařazen do nedávného návrhu stanoviska, což umožňuje širší uplatňování směrnice.

Na straně Rady je rakouské předsednictví přesvědčeno, že do prosince dosáhne společného postoje. Hlavním problémem je však striktní třístupňový systém hlášení, který uvádí, že ochrana informátorů, kteří se spoléhají na externí kanály, bude platit pouze v případě, že budou vyčerpány příležitosti využití interních kanálů nebo nejsou tyto interní kanály k dispozici.

Některé členské státy jsou proti tomuto přísnému systému a chtějí nechat na rozhodnutí oznamovatelů, které kanály by byly v daném případě podle nich vhodné. Zda bude tato obava vyslyšena v Radě, se ještě uvidí, neboť některé členské státy již mají zavedený systém, který je blízký návrhu Komise.

Další kroky:

15./16. listopadu: Další schůzka pracovní skupiny FREMP

24. listopadu: Hlasování výboru JURI

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 30 // 12. listopadu 2018