Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Celostátní noviny by se měli více podobat regionálním, aby získaly důvěru veřejnosti, řekl starosta Manchesteru

6. 11. 2018

Celostátní noviny by se měli více podobat regionálním, aby získaly důvěru veřejnosti, řekl starosta Manchesteru

Celostátní noviny se musí modelovat na principu místních a regionálních titulů, aby podle tohoto předního labouristického politika řešily otázku důvěry veřejnosti.

Starosta velkého Manchesteru Andy Burnham se zúčastnil panelové diskuse o důvěře ve sdělovací prostředky na včerejší konferenci Sdružení šéfredaktorů, zaměřené zejména na chování tisku po útoku na manchesterskou Arenu v květnu 2017.

Zpráva bývalého šéfa civilní služby Boba Kerslakea byla velmi kritická k úrovni vměšování některých médií do objasňování bombového útoku a zároveň zdůraznila "sympatické zpravodajství deníku Manchester Evening News a dalších regionálních titulů.

Včera ve svém projevu na konferenci v Manchester pan Burnham opět chválil Manchester Evening News za to, jakým způsobem se incidentem zabýval, a vyzval celostátní noviny, aby následovaly příklad svých regionálních protějšků.

"Celostátní média se musí vrátit k tomu, co je cenné na místní a regionální úrovni, stejně jako být méně zaměřená na Londýn," řekl na konferenci.

"Cítím docela vášnivě, že [celostátní média] potřebují znovu přetvořit zespodu. Jedná se o odpovědnost vůči komunitám, jak je ztělesňována místními médii. "

Vrchní policejní konstábl velkého Manchesteru Ian Hopkins dodal: "Něco z toho, co média podnikla, bylo fantastické, obzvláště Manchester Evening News."

Pokračoval však v seznamu řady přestupků, kterých se dopustili novináři po bombových výbuších, včetně obtěžování příbuzných na letišti a nabízení peněz nemocničnímu personálu za poskytnutí informací.

Šéfredaktor Manchster Evening News Darren Thwaites, který se také účastnil diskuse, připustil, že zpráva Kerslakeho "nebyla pro média jako celek skvělá".

Ale řekl, že byl "naprosto spokojen" s tím, že kroky Manchster Evening News byly založeny na "silném etickém kodexu".

Pan Burnham byl také vysoce kritický vůči sociálním médiím, vyzýval k vytvoření etického kodexu, který by platil pro sociální média, stejně jako mainstreamový tisk, vysílání a on-line média.

"Sociální média nás mění k horšímu, polarizují společnost, dělí společnost ... Musíme se všichni vrátit zpět, zaměřit se spíše na sjednocení lidí než na hraní pro své vlastní části," řekl.

"Duševní zdraví mladých lidí je pro naši dobu hlavním tématem a mnoho z toho je spojeno se sociálními médii."

"Nastal čas pro mnohem silnější kodex, který by se vztahoval na celou oblast. Ustoupili jsme se od některých těchto velkých pravidel a neměli bychom v tom pokračovat. "

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 6. listopadu 2018