Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Aktualizace stavu

5. 11. 2018

Autorská práva: Aktualizace stavu

Během setkání pracovní skupiny pro intelektuální vlastnictví dne 30. října nedošlo k žádnému významnějšímu vývoji. Na jednání proběhly dlouhé diskuse o článcích 7 až 10, zatímco o článcích 11 a 13 se tam uskutečnily jen okrajové diskuze. Nejvíce kontroverzní témata byla vynechána. Pokud jde tedy o úryvky, neproběhla žádná diskuse.

Objevily se informace, že probíhají diskuse o uspořádání pátého jednání v trialogu. Podle Evropské komise by to mohlo být v posledních týdnech prosince, avšak rakouské předsednictví by dalo přednost, kdyby se jednání uskutečnila již v prvních týdnech listopadu.

Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví (atašé + národní odborníci) bude diskutovat o článcích 11 a 13 dne 15. listopadu. Nový text předloží rakouské předsednictví příští týden spolu s programem nového jednání pracovní skupiny.

EMMA-ENPA pokračují v jednáních se stálými reprezentacemi. Tento týden to bude Estonsko a Slovenská republika, zatímco další jsou stále v plánu.

EMMA-ENPA znovu vyzývá členy, aby se aktivně zapojili do jednání s národními vládami v těchto klíčových týdnech a prosazovali obsah dopisů EMMA-ENPA, které již byly národním zastupitelstvím rozeslány. Jak již bylo dříve uvedeno, podporuje princip práva vydavatelů řada zemí, ale činí tak ve verzi, která by ve skutečnosti anulovala právo vydavatelů. To je důvod, proč je kritickým úkolem přesvědčit v této době členské země o významu ochrany krátkých úryvků.

Další kroky:

7. listopadu: Konferenční hovor EMMA / ENPA o pokroku na národní a evropské úrovni

26. listopadu: Třetí trialog

11. prosince: Druhé stínové setkání v EP

13. prosince: Poslední trialog

únor nebo březen 2019: Potenciální hlasování v plénu Evropského parlamentu

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 29 // 5. listopadu 2018