Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Návrh evropského nařízení o férovosti platforem v obchodních vztazích

1. 11. 2018

Návrh evropského nařízení o férovosti platforem v obchodních vztazích

Dne 26. dubna 2018 předložila Evropská komise návrh nařízení o spravedlnosti a transparentnosti pro podnikatelské uživatele online zprostředkovatelských služeb. Tento takzvaný návrh "platform to business" má zavést několik závazků vůči poskytovatelům zprostředkovatelských služeb online.

V rámci nejdůležitějších povinností by všechny platformy musely přijmout povinnost poskytovat oznámení před zavedením jakýchkoli změn podmínek v 15 denním předstihu. Bude také zavedena povinnost služeb vysvětlit hlavní parametry určující pořadí výsledků u vyhledávacích a podobných služeb. Poskytovatelé zprostředkovatelských služeb by měli také vytvořit interní systém pro vyřizování stížností obchodních uživatelů a identifikovat mediátory, kteří budou řešit problémy s jednotlivými podniky.

Minulý týden bylo ve Výboru Evropského parlamentu pro vnitřní trh IMCO předloženo více než 700 pozměňovacích návrhů. Daniel Dalton se snaží omezit povinnosti týkající se transparentnosti (výjimka týkající se jednotlivých smluv). Politické frakce S & D a EPP navrhly rozšířit působnost nařízení na operační systémy všech zařízení a vyhledávače. Možnost členských států ukládat další povinnosti by mohla být ponechána otevřenou prostřednictvím změny, kterou navrhla poslankyně Evelyne Gebhardtová (EPP/Německo).

Další kroky:

 5. listopadu: Výměna názorů ve Výboru IMCO

21. - 22. listopadu: Přezkoumání kompromisních pozměňovacích návrhů ve výboru IMCO

6. prosince: IMCO bude hlasovat o této zprávě

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update //vydání 28 // 29. října 2018