Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Blíží se Mezinárodní den za ukončení beztrestnosti za násilí na novinářích

26. 10. 2018

Blíží se Mezinárodní den za ukončení beztrestnosti za násilí na novinářích

Jako každý rok připadá na 2. listopadu Mezinárodní den za ukončení beztrestnosti za násilí na novinářích. S cílem zvýšit povědomí o rostoucí beztrestnosti zločinů proti novinářům zahajuje 2. listopadu UNESCO novou kampaň #TruthNeverDies. Cílem kampaně je šířit zprávu, že zabití novinářů neumlčí pravdu, ale naopak - a s pomocí účastníků kampaně – pravda zůstává ve veřejném světle.

Světová asociace novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA vyzývá vydavatele, aby se podíleli na této globální kampani koordinované UNESCO. Do kampaně se mohou zapojit pomocí materiálu, který připravilo UNESCO, či zveřejněním zprávy připravené WAN-IFRA při příležitosti Mezinárodního dne na ukončení beztrestnosti za násilí na novinářích.

Proč je to důležité: Útoky na novináře po celém světě se stávají častějšími, a to nejen ve vzdálených zemích, ale už i v našem sousedství. Tyto činy narušují roli médií a vytvářejí příležitost k přestupkům ze strany vlád, postupné erozi svobody tisku a narušování naše právo být informován. Vidíme atmosféru beztrestnosti, která se rozmohla v mnohem více zemí, než jsme viděli dříve. Velká většina pachatelů těchto vražd a útoků téměř nikdy není předána spravedlnosti: v devíti z deseti případů jsou vraždy novinářů nepotrestány. To živí cyklus násilí a strachu, který ochraňuje a povzbuzuje zločince, a zároveň podkopává roli žurnalistiky ve společnosti. Mezinárodní společenství musí podniknout veškeré kroky, které jsou nezbytné na kterékoliv úrovni, aby odhalily pravdu o pachatelích útoků a vražd novinářů.

Celkový obraz: Zatím v letošním roce bylo celosvětově podle Výboru na ochranu novinářů zabito při své práci nejméně 45 novinářů. Toto číslo je vyšší než minulý rok a nezahrnuje přitom dalších 17 úmrtí, u nichž motiv nebyl potvrzen. Reportéři bez hranic uvádí údaje za rok 2018 mírně vyšší a udávají, že v prvních devíti měsících roku 2018 bylo zabito v souvislosti s jejich prací více novinářů než v roce 2017.

Anti-tisková rétorika nebyla sice přímo spojena s nárůstem výskytu vražd novinářů, ale analytici tvrdí, že vytváří prostředí, kde mohou vraždy kvést. WAN-IFRA nedávno odsoudila rostoucí kulturu beztrestnosti za zločiny proti novinářům, s níž pravděpodobně počítali saúdští představitelé, že jí budou chráněni. Je zřejmé, že zabití kritického opozičního novináře z vůle státu na cizí půdě by mělo být provázeno univerzálním odsouzením a skutečným odhodláním aktivně podporovat úsilí o zlepšení bezpečnosti a jistoty novinářů pracujících po celém světě.

 

zdroj: zpráva WAN-IFRA