Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Elektronická evidence v trestních věcech ohrožuje novinářské zdroje

25. 10. 2018

Elektronická evidence v trestních věcech ohrožuje novinářské zdroje

Dne 17. dubna 2018 předložila Evropská komise návrh nařízení o evropských pravidlech o získávání a uchovávání elektronických důkazů v trestních věcech.

Tento návrh poskytuje soudním orgánům v členských státech EU nástroj pro vyžádání elektronických údajů uložených v jiném členském státě za účelem vyšetřování a trestního stíhání přímo od poskytovatelů služeb. To by mělo přímý dopad na tiskové vydavatele a novináře jako na uživatele elektronických služeb.

Obavy EMMA-ENPA, se týkají především rozsáhlých a všeobjímajících údajů, které by měli poskytovatelé služeb předat vyšetřujícím orgánům v jiných členských státech, a omezených opravných prostředků a nedostatečné záruky, že tisk bude moci proti tomu vznést námitky. Návrh nařízení obsahuje některé obecné záruky, ty ale nejsou vhodné pro ochranu svobody sdělovacích prostředků a ochranu jejich zdrojů a informátorů.

V Parlamentu je příslušným výborem Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Tam také o návrhu proběhne 27. listopadu diskuse. Návrh zprávy by měl být předložen k tomuto datu.

V Radě EU bylo naplánováno setkání na 22. a 23. října.

Další krok:

22. - 23. října: schůze Rady EU se skupinou Přátel evropského předsednictví

26. října: Lhůta pro poslance k podání připomínek ke stanovisku

8. listopadu: schůzka EMMA / ENPA se zpravodajkyní, europoslankyní Birgitt Sippelovou (S & D, Německo)

27. listopadu: Debata ve Výboru pro občanské svobody Evropského parlamentu (LIBE)

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 27 // 22. října 2018