Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Ambiciózní časový plán pro návrh směrnice o vztahu platforem k podnikatelskému sektoru

26. 10. 2018

Ambiciózní časový plán pro návrh směrnice o vztahu platforem k podnikatelskému sektoru

Dne 26. dubna 2018 zveřejnila Evropská komise iniciativu zaměřenou na zvýšení transparentnosti on-line obchodních platforem, návrh nařízení o podpoře férovosti a transparentnosti pro podnikatelské uživatele zprostředkovatelských on-line služeb (COM (2018)238).

Tento návrh vychází z rostoucího trendu u malých podniků v zemích EU, které se spoléhají na on-line platformy, aby získaly přístup na trh a poskytly svým zákazníkům své služby. Navrhované nařízení se totiž týká a zahrnuje několik druhů online platforem, jako jsou tržiště elektronického obchodu (např. Amazon Marketplace, eBay), obchody s aplikacemi (např. Google Play, Apple App Store, Microsoft Store), sociální média pro firmy (např. Facebook, Instagram), nástroje pro srovnávání cen (např. Skyscanner, Google Shopping) a obecné vyhledávací nástroje online (např. Google Search, Yahoo!).

Opatření stanovená v návrhu zahrnují soubor opatření týkajících se transparentnosti, pokud jde o podmínky pro profesionální uživatele, zahrnutí popisu technického a smluvního přístupu obchodních uživatelů k osobním údajům poskytnutým spotřebiteli, vytvoření mechanismu zpracování stížností, jakož i zřízení evropského střediska pro sledování dopadu nových pravidel.

Existuje velmi ambiciózní časový plán jak v Evropském parlamentu, tak v Radě, aby byla přijata stanoviska a byl zahájen trilog před koncem roku.

Minulý týden se EMMA-ENPA zúčastnily setkání se Stálým zastoupením České republiky, aby projednaly tento návrh. Zástupce představil názor, který je v linii s volbou Komise, jež usiluje, aby měla široký a horizontální dosah. Česká republika se zdála obezřetná v tom, aby návrh malé podniky příliš nezatěžoval.

Možnost případných diskusí je zjevně v Radě. Zatímco Estonsko chtělo omezit dosah působnosti normy na základě "významné digitální přítomnosti", návrh byl ostatními členskými státy odmítnut.

25. října a 5. listopadu: setkání pracovní skupiny

29. listopadu: COREPER I: cílový termín pro schválení postoje v Radě EU

6. prosince: IMCO bude hlasovat o stanovisku Evropského parlamentu a mandátu

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 27 // 22. října 2018