Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Druhý trilog

25. 10. 2018

Autorská práva: Druhý trilog

Parlamentní zpravodaj A. Voss dal v minulém týdnu najevo, že někteří jeho kolegové (například poslanec Evropského parlamentu Cavada, který je stínovým zpravodajem skupiny ALDE) se snažili odložit tento proces projednávání návrhu směrnice. Ve středu 23. října se uskutečnilo setkání stínových zástupců.

V Radě EU se po hlasování Evropského parlamentu uskutečnily dvě schůze pracovních skupin pro intelektuální vlastnictví na úrovni zástupců stálých zastoupení členských zemí při EU. Otázky, které připravilo předsednictví k článku 11 (doba ochrany, podíl novinářům, ochrana úryvků ...), byly projednány dne 10. října, kdy většina členských států zopakovala své předchozí postoje (s výjimkou Itálie). Právo vydavatelů nebylo na další schůzce 16. října projednáváno. Velvyslanci budou informováni o souboru s autorskými právy dne 24. října. EMMA a ENPA se minulý týden setkaly s portugalskými, polskými, maltskými, českými a maďarskými pracovníky stálých zastoupení, aby jim sdělily, co vydavatelé sledují a potřebují. Schůzky budou tento týden pokračovat s Lucemburskem.

Na straně Evropské komise se delegace EMMA a ENPA setkala v úterý tohoto týdne s komisařkou odpovědnou za toto téma, Marií Gabrielovou, což je zvláště důležité, když se prý bude osobně podílet na třístranných jednáních.

Další trilog se uskutečnil ve čtvrtek 25. října. Předsednictví Rady bude pokračovat v jednáních na základě mandátu přijatého v květnu. EMMA a ENPA se i nadále obrací na své členy, aby v těchto klíčových týdnech pozvedli pozornost vlád k tématu, protože se jedná o klíčové období pro stanovení pozic a kompromisů.

23. října: Stínové setkání v Evropském parlamentu

24. října: COREPER

25. října: Další trialog na téma autorských práv

30. října: Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví

26. listopadu: Třetí trilog

13. prosince: Poslední trilog

Únor nebo března 2019: Potenciální hlasování v plénu Evropského parlamentu

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 27 // 22. října 2018