Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | PPA vyzývá britského ministra financí, aby snížil DPH pro digitální publikace již v říjnovém rozpočtu

18. 10. 2018

PPA vyzývá britského ministra financí, aby snížil DPH pro digitální publikace již v říjnovém rozpočtu

Britská asociace vydavatelů časopisů PPA vyzvala ministra financí Phillipa Hammonda, aby snížil daň z přidané hodnoty pro digitální publikace v rozpočtu už v tomto měsíci.

Zatímco tištěné časopisy, další periodika, knihy a noviny disponují výhodnou nulovou sazbou DPH, digitální edice jsou zasaženy plnou 20% standardní sazbou. Až do nedávné doby bylo Spojenému království zakázáno legislativou EU rozšířit nulovou sazbu DPH také na digitální verze publikací - což ovlivňuje vytváření politiky. Ministři financí EU však 2. října přijali směrnici Evropské rady, kterou se mění daňová pravidla týkající se sazeb daně z přidané hodnoty uplatňovaných na knihy, noviny a časopisy. Směrnice poskytuje členským státům volnost sladit sazby za tiskové a digitální publikace.

Výkonný ředitel PPA Owen Meredith v této věci uvedl:

 "PPA po mnoho let vyzývala kancléře, aby se snažil ukončit tuto daňovou anomálii, která penalizuje digitální spotřebitele a odrazuje od inovací a investic do digitální ekonomiky. Nyní se konečně EU rozhodla jednat, ministři Velké Británie mohou svobodně modernizovat pravidla DPH a napravit tuto nespravedlnost. V našem podnětu týkajícím se rozpočtu jsme vyzvali ministra financí (kancléře pokladu), aby využil jednání o rozpočtu 29. října na prosazení nových předpisů a konečně odstranil daně ze čtení. "

 Od zavedení daně z přidané hodnoty v roce 1973 byly časopisy, periodika, noviny a knihy ve Velké Británii předmětem nulové sazby, která je výrazem uznání hodnoty četby a žurnalistiky pro občanskou společnost, což je garantováno tím, že DPH nebude odrazovat od čtení.

 Owen dodal: "Vydavatelé oslovují větší publikum, než kdy jindy, při distribuci obsahu na různých platformách a uspokojují rostoucí digitální publikum hladovějící po důvěryhodném a kvalitním obsahu. Monetizace těchto čtenářů v digitálním prostředí je však i nadále náročné, což ještě brzdí trestající daňový režim, který vytváří cenovou přirážku ve výši 20% DPH na digitální obsah. Teď je čas, aby ministr jednal."

zdroj: www.fipp.com