Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise navrhuje zahrnout zpravodajská média do příštího víceletého finančního rámce (2021-2027)

16. 10. 2018

Evropská komise navrhuje zahrnout zpravodajská média do příštího víceletého finančního rámce (2021-2027)

Příští víceletý finanční rámec je nyní diskutován v Evropském parlamentu a v Radě Evropy. Dne 30. května 2018 Komise předložila návrh Nařízení o programu Kreativní Evropa. Díky průřezovému přístupu by poprvé poskytl finanční prostředky pro zpravodajská média. Dne 9. října úředníci Komise (GŘ CONNECT) zdůraznili, že tato iniciativa se uskutečňuje v souvislosti s rozpočtovými škrty pro program Tvůrčí Evropa.

Granty Komise budou přiděleny na základě projektového přístupu s přihlédnutím k významu těchto projektů na evropské úrovni. Nebyly by poskytovány žádné dotace na provoz, ale spíše granty na projekty konkrétních akcí (aby se zabránilo zneužití finančních prostředků EU jako v minulosti).

Financování by se týkalo 3 kategorií projektů. Komise navrhla rozdělit projekty na zaměřené na pluralitu a svobodu sdělovacích prostředků (např. mediální rady), posílení přeshraniční spolupráce (vytváření mezinárodních novinářských sítí, celoevropská spolupráce, výměna programů mezi médii, sdílené zdroje mezi mediálními organizacemi, výměna odborníků...) a zvyšování mediální gramotnosti (jak je obsaženo v článku 33a směrnice o audiovizuálních mediálních službách).

Vzhledem k napjatému časovému harmonogramu Komise žádá o podporu a naléhavě prosí, aby vydavatelské asociace v Evropském parlamentu a Radě EU obhajovaly zdroje pro tento program.

Přijetí tohoto nařízení bude záviset na podobě příští legislativy a Komise. Komise na setkání se zástupci zainteresovaných stran minulý týden vyjádřila, že si cení spolupráce s EMMA a ENPA.

EMMA a ENPA vyzývají své členy, aby poskytli nápady na projekty, které by mohly vyhovovat tomuto grantovému programu.

Další kroky:

  • polovina října: zpráva Výboru pro kulturní záležitosti CULT
  • listopad 2018: v Radě EU má být přijat obecný přístup
  • duben 2019: hlasování v plénu

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update