Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Příprava parlamentní zprávy o označování pneumatik

16. 10. 2018

Příprava parlamentní zprávy o označování pneumatik

Dne 17. května 2018 zveřejnila Komise návrh na přepracování nařízení o označování pneumatik. Hlavní obavy vydavatelů se týkají ustanovení o požadavcích na reklamu stanovených v čl. 4, odst. 3 návrhu. Podle nich by musel být zobrazován celý štítek pro pneumatiky, nejen energetická třída, jako dnes. To by snížilo atraktivitu tiskové reklamy na tuto komoditu.

Ve Výboru pro průmysl, dopravu, výzkum a energetiku (ITRE) poslanec EP Michal Boni (EPP / Polsko) ukázal citlivý přístup k obavám tisku, které se také odrazily v jeho pozměňovacích návrzích. Jejich znění se ukazuje jasně lepší, než návrh Komise.

EMMA-ENPA nadále jedná o své pozici s ostatními klíčovými aktéry v rámci Evropského parlamentu prostřednictvím setkání s kancelářemi stínových zpravodajů, jako jsou Dominique Riquet (ALDE / Francie) a Jaromír Kohlìček (GUE / Česká republika). Zatímco u prvního z nich se zdá, že trvá na důležitosti požadavků kladených na reklamu, které mají zvýšit informovanost spotřebitelů, zdá se, že druhý je vnímavější vůči obavám vydavatelů.

EMMA a ENPA budou i nadále zdůrazňovat stínovým zpravodajům v Parlamentu obavy vydavatelů. Rovněž se setká s odpovědnou jednotkou Evropské komise pro ekodesign (která v tomto případě radí kabinetu komisaře Canety). EMMA a ENPA se také v rámci jednání v Radě EU setká s různými stálými zastoupeními.


Další kroky:

  • 15. října: EMMA / ENPA se setká s poslancem EP Edouardem Martinem (S & D / Francie) a asistentem poslance EP Rolandasem Paksasem (EFDD / Litva)
  • 6. listopadu: lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update