Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Eprivacy: Diskuse o novém textu předsednictví

16. 10. 2018

Eprivacy: Diskuse o novém textu předsednictví

Poslední zasedání pracovní skupiny pro telekomunikace (TELE) se uskutečnilo dne 27. září a proběhla na něm diskuse ohledně některých článků nařízení týkajících se vydavatelů tisku, konkrétně článku 10 a bodu odůvodnění 20 / článku 8, zejména ve vztahu podmíněnému přístupu. EMMA / ENPA měla také příležitost setkat se 4. října s rakouským stálým zastoupením.

Zdá se, že předsednictví postupuje ve většině otázek v souladu s EMMA / ENPA, zejména v případě článku 10 (předsednictví si myslí, že je nezbytné, aby pro jeho zrušení mělo silnou pozici při jednáních s Parlamentem).

Malá skupina zemí vyjádřila, že je zapotřebí rychlého pokroku v projednávání návrhu, a proto je třeba získat stanoviska členských zemí v rámci COREPERu do konce roku.

Odstranění článku 10 je stále tématem jednání, protože většina zemí se rozhodla, že podporuje jeho vypuštění. Stále však existuje možnost, že do textu bude opětovně vložena "měkčí" verze článku 10.

Pokud jde podmíněnosti cookies a případnou ochranu, chtějí je zakázat 3 země. Zbytek členských států se domnívá, že je nezbytné umožnit podmíněný přístup, ale hledá znění, které by bylo slučitelné s GDPR.

Podle některých zdrojů v Radě EU existuje malá šance na dosažení obecného přístupu do konce současného předsednictví, protože diskuse stále přetrvávají (koná se jedno setkání za měsíc) a stále je mnoho neshod.

Pokud nevznikne obecný přístup před koncem současného funkčního období (tj. alespoň před koncem rumunského předsednictví), bude Komise čelit silnému politickému poselství, a tím bude mít důvody stáhnout text a připravit nový. Pokud bude před koncem funkčního období formulován obecný postoj, budou diskuse pravděpodobně pokračovat na základě stejného textu.

Nový kompromisní text předsednictví bude zveřejněn týden před příští konferencí pracovní skupiny TELE o ePrivacy, která se uskuteční 26. října.

Další kroky:

  • 17. října: EMMA / ENPA se setká se Stálým zastoupením České republiky v EU, aby projednala návrh Eprivacy
  • 26. října: Další pracovní skupina pro telekomunikace

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update