Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Copyright: Čas aktivovat ministerstva

9. 10. 2018

Copyright: Čas aktivovat ministerstva

První trialog o tomto legislativním návrhu se uskutečnil 2. října a byl zamýšlen jako úvodní schůzka, která mimo jiné stanovila časový plán pro budoucí diskuse. Následující den se uskutečnilo zasedání COREPER, které tvořili velvyslanci členských států.  Na něm bylo oznámeno nové (opoziční) stanovisko Itálie ohledně mandátu Rady EU. Opozice Itálie znamená vznik blokující menšiny proti mandátu Rady EU.

Další kroky:

Jak rakouské předsednictví, tak Komise (s nimiž se EMMA / ENPA setkaly minulý týden) společně se zpravodajem Evropského parlamentu, poslancem Axelem Vossem chtějí v projednávání tohoto legislativního návrhu dosáhnout pokroku s cílem dojít k dohodě před koncem rakouského předsednictví.

Vyslanci nebo zástupci členských států začnou projednávat dne 10. října stanovisko EP a přípravu příštího trialogu, který proběhne 25. října. Článek 11 o právech vydavatelů bude součástí této diskuse. Předsednictví již členským státům předložilo soubor otázek s cílem určit možný prostor pro kompromis, konkrétně:

Mohou členské státy ukázat flexibilitu ohledně:

1. Delšího období ochrany?

2. Výslovného vyloučení soukromého, neobchodního použití jednotlivými uživateli?

3. Vhodného podíl příjmů mezi vydavateli a autory?

4. Ochrany malých částí publikací?

Potřebná akce:

Členské státy v těchto dnech analyzují přijaté znění Parlamentu pro stanovení svého stanoviska. Proto naléhavě vyzýváme naše členy, aby se obrátili na příslušná ministerstva a upozornili, že text Parlamentu je nejrozsáhlejším a jediným přijatelným kompromisem. Malé úryvky by měly být chráněny, aby vydavatelé tisku mohli vytvářet další příjmy ze svých práv.

Další kroky:

10. října: Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví v Radě EU projedná tento dokument

17. října: Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví v Radě EU dále projedná tento dokument

23. října: Stínové setkání v Evropském parlamentu

25. října: Další trilog o návrhu směrnice

26. listopad: Třetí trilog

11. prosince: Druhé stínové setkání v EP

13. prosince: Čtvrtý trilog

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update