Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští vydavatelé tisku oceňují dohodu Evropské rady, která členským státům umožňuje uplatňovat snížené sazby DPH na digitální tisk

3. 10. 2018

Evropští vydavatelé tisku oceňují dohodu Evropské rady, která členským státům umožňuje uplatňovat snížené sazby DPH na digitální tisk

Brusel 2. října 2018

 

Vydavatelé tisku v celé Evropě oceňují výsledek dnešního jednání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti (Ecofin), která přijala návrh na změnu stávající směrnice EU o DPH. Novela umožňuje, aby členské státy mohly přizpůsobit své sazby DPH pro digitální publikace jejich sazbám pro tištěné verze.

Evropská asociace časopiseckých médií (EMMA) a Evropská asociace vydavatelů novin (ENPA), které společně zastupují více než 20 000 vydavatelů v celé Evropě, vítají toto rozhodnutí, které reaguje na způsob, jakým se v dnešním digitálním prostředí konzumuje obsah novin a časopisů, a uznává důležitou úlohu, kterou vydavatelé hrají v demokracii.

"EU dnes vyslala silnou zprávu tím, že odstranila velkou překážku dalšímu rozvoji trhu digitálního tisku v Evropě," řekl Xavier Bouckaert, prezident EMMA. "Bude to stimulovat nové obchodní modely a povzbudí vydavatele, aby dále poskytovali čtenářům novinářský obsah, přičemž budou moci také investovat do digitálních technologií"

Současný režim směrnice o DPH (2006/112) umožňuje v rámci EU uplatnění snížených sazeb pouze na tištěné verze časopisů a novin. EMMA a ENPA již dlouho zdůrazňují potřebu vyrovnat sazby DPH pro digitální publikace se sníženými, superredukovanými a nulovými sazbami, které se vztahují na tištěné publikace.

"Snížení sazby DPH v digitálním tisku podpoří přístup evropských občanů k obsahu tisku, který hrají v evropské demokracii tak zásadní roli, na všech platformách," uvedl prezident ENPA Carlo Perrone. "Umožnění nižších sazeb u elektronicky dodávaných publikací povzbudí vydavatele, aby pokračovali ve vysokých investicích do kvalitního obsahu, který občanům umožňuje vytvářet informovaný názor, když jim poskytuje zprávy o zásadních tématech pro společnost a podporuje demokratickou diskusi."

Výsledkem tohoto hlasování je zásadní krok k zajištění plurality médií a vytvoření základny pro svobodu názorů a demokracii v digitálním světě. Zdůrazňuje svobodu tisku jako jednu ze základních hodnot našich evropských demokratických společností a bude mít zásadní dopad na udržitelnost našeho odvětví.

Text schvalující novelu směrnice o DPH je přístupný zde

Novelizované znění směrnice o DPH je zde.

Zdroj: tisková zpráva EMMA/ENPA