Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rakouské předsednictví brzdí jednání o nařízení o ePrivacy

2. 10. 2018

Rakouské předsednictví brzdí jednání o nařízení o ePrivacy

První schůzka Pracovní skupiny pro telekomunikace o ePrivacy letos na podzim se konala dne 27. září. Setkání bylo hodně očekáváno všemi zúčastněnými stranami, zejména poté, co se Komise pokoušela uspíšit projednávání návrhu ePrivacy tím, že vyzvala k podpoře odvětví telekomunikací. Výkonní ředitelé největších evropských telekomunikačních operátorů skutečně odmítli strategii Komise a tvrdili, že stávající návrhy ve verzi Rady (k článku 6) byly minimálně striktní a nestačí.

Diskuse se konaly nad dokumentem, který rakouské předsednictví sestavilo na základě zpětné vazby, kterou získalo v létě. Výměna názorů týkající se problematického článku 10 se stala ústředním bodem, jelikož předsednictví navrhuje vypuštění celého článku. Článek, který zavádí systém řízení souhlasu v nastavení, považuje většina členských států za problematický. Nicméně se říká, že Německo stále drží svou počáteční pozici a nevyjádřilo podporu pro odstranění problematického článku. Jako pozitivní bylo uvedeno, že podpora Německa článku 10 se neopírá o hluboké přesvědčení a Německo nebude se proti jeho vypuštění, pokud to většina států bude považovat za nutné.

Diskuse o bránění před cookie a podmíněném souhlasu je stále citlivá a nedokáže vytvořit přístup, na němž by se členské státy mohly dohodnout. Několik zemí také vyjádřilo, že chtějí přezkoumat seznam výjimek podle článku 8 a možnost přidat další právní důvody pro používání souborů cookie.

Rakouské předsednictví se rozhodlo projednávání návrhu odložit. Další schůze pracovní skupiny TELE je naplánována na 26. října. Možnost, že Rada EU formuluje do března společný přístup, se zdá být stále nepravděpodobnější.

Další krok:

 26. října: další pracovní skupina TELE

zdroj: EMMA/ENPA EU Afairs Update