Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Směrnice o autorském právu: klíčová data

2. 10. 2018

Směrnice o autorském právu: klíčová data

První trialog, který proběhne 2. října 2018 pravděpodobně stanoví linii postupu pro Radu Evropy i Evropský parlament. Dosud byly naplánovány čtyři trialogy:

2. října: První trialog

25. října: Druhý trialog

26. listopadu: Třetí trialog

13. prosince: Čtvrtý trialog

V Parlamentu jsou zatím plánována dvě setkání stínových vyjednavačů na 23. října a 11. prosince.

V Radě EU se první krátké setkání Coreperu uskuteční dne 3. října a pracovní skupina pro duševní vlastnictví by měla tuto záležitost dále projednat ve dnech 10. a 17. října.

Vzhledem k nadcházejícím rozpravám je pro vydavatelské asociace zásadním úkolem podat zprávu, že přístup Parlamentu má být upřednostňován v otázce snippetů (text Parlamentu "pouze" vylučuje "hypertextové odkazy doprovázené jednotlivými slovy"), zatímco širší vymezení Rady EU vylučuje "nepodstatné části" tiskových publikací, které by nestály za ochranu.

Odhadovaná pozice členských států v souvislosti s mandátem v květnu odhalila, že současný mandát by pravděpodobně nezískal požadovanou kvalifikovanou většinu. To je ovšem také kvůli tomu, že některé členské státy podporovaly silnější právo vydavatelů, nikoliv však celkový mandát. V tomto okamžiku se však zdá, že menšina členských států podporuje právo včetně úryvků.

Další kroky:

2. října: První trialog

3. říjen: Briefing COREPER

25. října: Druhý trialog

26. listopad: Třetí trialog

13. prosince: (potenciálně) Čtvrtý trialog


zdroj EMMA/ENPA EU Affairs UPdate