Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Opatření Komise na zajištění svobodných a spravedlivých evropských voleb

18. 9. 2018

Opatření Komise na zajištění svobodných a spravedlivých evropských voleb

Dne 12. září vydala Komise v návaznosti na zprávu o stavu Unie Jeana-Claude Junckera doporučení týkající se kooperačních volebních sítí, online transparence, ochrany před incidenty proti počítačové bezpečnosti a boje proti dezinformacím v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu a sdělení, jehož cílem je zajistit svobodné a spravedlivé volby.

V souvislosti s volbami v roce 2019 se doporučení týká řešení otázky dezinformací z voličského hlediska. Opatření jsou určena k doplnění širší práce v oblasti dezinformaci, kterou v současné době provádí Sounding Board.

Doporučení zní (str. 8): "(8) Evropské a národní politické strany, nadace a organizace provádějící kampaně by měly zajistit, aby občané Unie mohli snadno rozpoznat online placenou politickou reklamu a komunikaci a strany, nadace nebo organizace, která je za ní stojí.

Část věnovaná aktivitám zaměřeným na zvyšování povědomí (str. 9): "(9) Členské státy by měly spolupracovat se třetími stranami, včetně médií, online platforem a poskytovatelů služeb informačních technologií na aktivitách zaměřených na zvyšování transparentnosti voleb a budování důvěry ve volebním procesu. "

Aby se zabránilo nežádoucím vlivům v průběhu voleb do Evropského parlamentu, Komise ve svém sdělení obhajuje princip stejných volebních záruk pro offline i on-line. Transparentnost a omezení politických reklam na internetu by mělo odrážet stávající opatření například v televizi nebo na billboardech.

Dokument vyzývá členské státy, aby se inspirovaly ze směrnice 2005/29 / ES o nekalých obchodních praktikách, která zakazuje anonymní placenou reklamu na propagaci zboží a služeb v redakčním obsahu.

Další kroky:

19. - 20. září: Doporučení a sdělení budou sloužit jako příspěvek Evropské komise na setkání lídrů zemí Evropské unie v Salcburku

zdroj: zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update