Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Ochrana whistleblowerů je projednávána v Radě Evropy: směřování k upřednostnění vnitřních kanálů

18. 9. 2018

Ochrana whistleblowerů je projednávána v Radě Evropy: směřování k upřednostnění vnitřních kanálů

Dne 23. dubna Komise vydala návrh směrnice, která stanoví společné minimální standardy pro řešení současné roztříštěnosti ochrany whistleblowerů před represemi v celé EU.

Zatímco předsednictví usiluje o dosažení obecného přístupu k tomuto dokumentu do prosince, EMMA ENPA uspořádala minulý týden setkání se stálými zastoupeními, aby lépe porozuměla postojům Rakouska k ochraně whistleblowerů. Při tomto jednání se zjistilo, že pozice v Radě jsou stále ještě v procesu formování.

Existuje konsensuální dohoda týkající se stupňovitého přístupu zpravodajských kanálů. EMMA-ENPA se vyslovila proti takové hierarchii externích a interních kanálů zpráv, která by mohla ohrozit whistleblowery. Stálé zastoupení Francie zdůraznilo silnou podporu přístupu založeného na úzkém principu a ochranu whistlerblowerů modelovala na svých vnitrostátních předpisech (Loi Sapin II).

Hlavní námitka proti zrušení úzkého přístupu spadá do oblasti působnosti návrhu. Materiální oblast působnosti směrnice by byla příliš velká, aby interní zprávy i zveřejňování informací v médiích byly na stejné úrovni. Podpora úplného horizontálního přístupu k tomuto návrhu se zdá být nerealistická kvůli konfliktním pravomocem mezi členskými státy a EU.

Tento dokument je také předmětem diskuse v několika výborech Parlamentu. Konečný termín pro předložení pozměňovacích návrhů řídícího výboru (JURI) byl dne 6. září.

Další kroky:

19. září: Pracovní skupina pro základní práva, občanská práva a volný pohyb osob bude diskutovat o věcném rozsahu a bodech odůvodnění

 

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update