Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly - polemika s článkem P. Koubského

13. 9. 2018

Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly - polemika s článkem P. Koubského

Krást se nemá. Na tom se shodneme, že? Evropský parlament dnes schválil směrnici, která se snaží řešit notoricky známé internetové nešvary: obcházení copyrightu, upírání odměny tvůrcům, parazitování na cizí práci. Hurá, chtělo by se zvolat. Jenže na místě je spíš pláč a chmura, a to nejen podle našeho internetových věcí znalého analytika Petra Koubského.

Směr, který zmíněná směrnice udává, podle něj nevede k šťastným zítřkům bez kyberzlodějů, nýbrž... k šťastným zítřkům rozhodně ne. Podle kritiků otvírá dveře cenzuře, zvýhodňuje velké firmy proti malým a přinese řadu dalších nečekaných problémů. Redaktor Nového Deníku Petr Koubský vše srozumitelně vysvětluje ve svém textu.

Není ale kritika směrnice od novináře střelou do vlastní nohy? Vždyť kvůli výše popsaným internetovým nešvarům klesají příjmy "tradičním" médiím. Nikoliv, odpovídá Koubský, situace se tím jen zhoršuje. Řešení spočívá jinde. "Dokud budou elektronická média spoléhat hlavně na inzertní příjmy, budou ve stále stejné pasti: potřebujeme víc peněz z reklamy – víc prokliků – poutavější a křiklavější titulky – větší viditelnost na Googlu – ten nám ale valnou část těch inzertních příjmů sebere… Je to začarovaný kruh, který dost připomíná životní situaci narkomana,“ píše. „Naučit lidi znovu kupovat noviny je nadějnější cesta než si uzákonit přístup k drobkům ze stolu, kde hoduje Google,“ uzavírá.

Ing. Václav Mach
výkonný ředitel Unie vydavatelů