Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | K návrhu směrnice o autorském právu bylo předloženo 252 pozměňovacích návrhů

6. 9. 2018

K návrhu směrnice o autorském právu bylo předloženo 252 pozměňovacích návrhů

Do 5. září mohli poslanci Evropského parlamentu a další oprávněné subjekty předkládat pozměňovací návrhy ke kompromisnímu návrhu textu evropské směrnice o ochraně autorských práv na jednotném digitálním trhu.

Jednotlivé pozměňovací návrhy byly dnes publikovány na webové stránce Evropského parlamentu. Je zřejmé, že různé subjektu, jako je Evropská komise, politické frakce, výbory Evropského parlamentu či skupiny poslanců, předložily celkem 252 pozměňovacích návrhů, které se ve svém souhrnu týkají prakticky většiny ustanovení navrhované směrnice.

O pozměňovacích návrzích bude jednat plénum Evropského parlamentu příští týden 11. září od 15.00 hodin a hlasování je plánováno na 12. září.

Evropské asociace reprezentující všechny obory kreativního průmyslu v průběhu posledních týdnů vyvíjely maximální úsilí, aby poslance přesvědčily o potřebnosti reformy autorského práva, jak ji navrhla Evropská komise. Klíčová role v jednáních připadla vydavatelům tisku, protože návrh směrnice obsahuje ustanovení o odvozených právech vydavatelů, jejichž přiznání vytvoří pro vydavatele právní základ, aby se mohli domáhat spravedlivé odměny za využívání jejich obsahu ke komerčním účelům internetovými platformami. Přitom článek 11 o právech vydavatelů je jedním z těch, kolem nichž se v minulých měsících otevřela největší diskuse. Týká se ho také značná část předložených pozměňovacích návrhů, z nichž ale ne všechny jsou směrem, který by vydavatele omezil vydavatele v uplatňování jejich práv.

Vydavatelské asociace nyní vyhodnocují obsah a zaměření jednotlivých pozměňovacích návrhů a připravují další kroky k tomu, aby poslance přesvědčily o potřebě zachování co nejširší ochrany práv vydavatelů k jimi produkovanému obsahu.

Pozměňovací návrhy jsou dostupné v anglickém jazyce na webové stránce Evropského parlamentu obsahující návrh směrnice. 

zdroj: vlastní zpráva