Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropané míní, že digitální platformy jsou silnější než Evropská unie a měly by více platit tvůrcům obsahu

22. 3. 2019

Evropané míní, že digitální platformy jsou silnější než Evropská unie a měly by více platit tvůrcům obsahu

V nedávno době provedla agentura Harris Interactive průzkum v osmi zemích Evropské unie (Španělsko, Itálie, Německo, Polsko, Česká republika, Rumunsko, Řecko a Francie), kterého se zúčastnilo celkem 6600 respondentů starších 18 let. Respondenti byli dotazováni na otázky týkající se jejich vnímání postavení digitálních platforem a ochrany autorských práv.

Z výzkumu vyplynulo, že 87 % občanů v uvedených zemích podporuje legislativu zaměřenou na ochranu práv autorů a tvůrců obsahu, což je silný argument proti těm poslancům, kteří namítají, že celý koncept autorských práv je dnes zastaralý a překonaný, protože autory a poskytovatele obsahu proti jiným subjektům privileguje.

Celkem 67 % respondentů výzkumu uvedlo, že digitální platformy mají podle jejich názoru větší vliv, než má sama Evropská unie a 61 % pak sdělilo, že suverenita a nezávislost evropských zemí je omezena vlivem internetových platforem, což jsou fakta, která by měla vést k zamyšlení a akcím všechny odpovědné evropské politiky.

66 % respondentů věří, že internetové platformy nerozdělují spravedlivě své příjmy s tvůrci obsahu, jejichž obsah se ale objevuje na stránkách platforem. Ve Francii je takových obyvatel dokonce 76 % av Německu 72 procent. V České republice poměr obyvatel zastávajících tento názor dosahuje přesně průměru, tj. 66 % ze zkoumaných zemí.

Prezentaci základních výsledků výzkumu najdete zde.

O tom, jak se platformy staví k otázce odpovědnosti za obsah či k dalším tématům najdete zde a zde.

 

zdroj: vlastní zpráva