Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Europoslanci rozhodnou o osudu kontroverzní autorské směrnice. Jde o boj mezi internetovými giganty a vydavateli.

4. 9. 2018

Europoslanci rozhodnou o osudu kontroverzní autorské směrnice. Jde o boj mezi internetovými giganty a vydavateli.

Pod uvedeným názvem je na serveru Euractiv publikován článek, který shrnuje argumentaci zastánců i odpůrců navržené evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.

V článku najdete odkazy na vyjádření dalších zainteresovaných osob, například europoslance Pavla Svobody, výkonného ředitele Unie vydavatelů Václava Macha a další příspěvky do polemiky.

Unie vydavatelů si dovoluje doplnit uvedená vyjádření poslanců Evropského parlamentu za Českou republiku, na které se odvolává i o další názory, které vyjádřili další poslanci k návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu před hlasováním Evropského parlamentu 12. září 2018.

„Problematika směrnice se na veřejnosti chápe velice zjednodušeně. Údajně jde o svobodu slova, svobodu na internetu. Boj proti cenzuře. Ochrana práv autorů je zcela nezpochybnitelná a se zněním článku 11 nemám problém. Svoboda provozovatele digitální platformy končí tam, kde začíná právo autora na spravedlivý podíl z výnosu za užití jeho díla. Pokud jde o článek 13, tak tam se svede boj o výklad znění, které neumožní automatizovanou cenzuru, která by poškozovala spotřebitele. Podpořím tedy nejspíš některý z pozměňovacích návrhů, který tuto část upřesní.“ uvedl pro Unii vydavatelů na konzultaci k předkládaným pozměňovacím návrhům europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

„Směrnice by neměla řešit pouhé selhávání existujících pravidel. Uživatelé internetu by se měli cítit na internetu stejně bezpečně a chráněni před šířením poplašných zpráv, jako v běžném životě. Jsou to především orgány činné v trestním řízení v jednotlivých členských zemích EU, které by se měly aktivně věnovat problematice šíření poplašných zpráv, včetně fake news.“, řekl k tématu směrnice poslanec Pavel Poc (ČSSD).

S obsahem článku se můžete seznámit zde.