Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Cynismus a naivita, je třeba urgentně reagovat - editorial Doriana de Meeûse

26. 8. 2018

Cynismus a naivita, je třeba urgentně reagovat - editorial Doriana de Meeûse

Za diskusí o uznání „odvozených práv“ (práva duševního vlastnictví vydavatelů k jimi vytvořenému textovému obsahu), jsme svědky ohromujícího a největšího lobbingu stále vyvíjeného na Evropský parlament digitálními giganty, slavným Gafa.

Pomáhají v tom naivně politické proudy, kteří si myslí, že brání šíření informací na internetu tím, že popírají intelektuální práva na písemné stvoření.

Před rokem 2000 novin a dalšího tisku postačoval k financování nákladů na novináře a všechny ostatní spolupracovníky. Od rozšíření webu je zde trend poskytování obsahu zdarma. Techonologie změnily přístup k informacím, ale zůstává to. Co je zásadní, poskytovat profesionální redakční obsah, postupovat kriticky, na základě metody zjišťování a ověřování informací.

Ale redakce a zpravodajské agentury, které pokrývají celý svět, tento profesionální sektor, který zajišťuje kvalitu informací, poskytuje zaměstnání, má svoji hodnotu, takže potřebujeme odpovídající ekonomický model. To, co dnes tisk a všechna další tvůrčí odvětví vyžadují, jsou stejná práva, která existují pro audiovizuální obsah a hudbu. Proč by psaní bylo být chráněno méně a hůře než televizní pořady nebo písně? Proč se mají redakce vyprázdnit?

Evropská komise navrhla nový právní rámec k vyplnění této mezery, ale národní vlády, včetně Belgie, a některé politické proudy v Evropském parlamentu jeho přijetí blokují.

Gafa je proti právu vydavatelů, není v jejich zájmu. Ještě horší je, že některé strany jako N-VA a ekologové v Belgii jsou také proti. Frankofonní belgičtí poslanci Evropského parlamentu podpořili uznání práv vydavatelů, s výjimkou poslance Philippa Lambertse. Evropští ekologové následují německou poslankyni z pirátské strany Julii Redovou (Zelení / EFA), která vede boj proti právům tisku.

Řekněme jasně, žádný hospodářský sektor nemůže přežít, pokud nemůže na trhu komercionalizovat své výrobky a služby. Žádný.

zdroj: La Libre Belgique, autor DORIAN DE MEEUS, šéfredaktor, publikováno 25. srpna 2018