Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové kolo boje o práva vydavatelů v Evropském parlamentu se blíží

24. 8. 2018

Nové kolo boje o práva vydavatelů v Evropském parlamentu se blíží

Do 5. září 2018 mohou předkládat poslanci Evropského parlamentu pozměňovací návrhy k návrhu evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.

Výsledkem dvouletých jednání, v nichž se protnuly zájmy různých skupin subjektů působících na digitálním trhu, je kompromisní návrh směrnice předložený v červnu poslancem Axelem Vossem a následně schválený Výborem pro právní záležitosti EP. Jedná se o vyvážený návrh, který přijatou formulací článku 11 dává vydavatelům do rukou právní nástroj, aby mohli vznášet legislativně podložené nároky vůči dalším poskytovatelům služeb informační společnosti. Jedná se pouze o případy, kdy tito používají nějakým způsobem obsah vytvořený vydavateli k vlastní komerční činnosti. Jádrem sporu je tedy výše podílu na příjmech, které tito poskytovatelé tímto způsobem získávají. Na druhé straně není článkem 11 vůbec postiženo užití vydavatelského obsahu pro osobní potřebu. Nejedná se tedy o žádnou „daň z odkazu“, jak se snaží odpůrci práva vydavatelů záležitost simplifikovat, aby se zalíbili široké veřejnosti.

Stejně tak v případě článku 13, který se týká celého kreativního odvětví, se jedná o umírněný návrh, který není žádnou „cenzurou internetu“, jak je druhou stranou předkládáno. Jde o požadavek, aby provozovatelé platforem a služeb pro sdílení dat bránili šíření obsahu, který byl zcizen jeho původním vlastníkům nebo tvůrcům a neodpovědně šířen dál. Jedná se tedy o opatření, které má přispět k tomu, aby vlastnické právo, jakožto jeden ze základních předpokladů svobodného podnikání, bylo respektováno i na internetu, který není v současné době hračkou nějakých nadšenců, ale dynamickým podnikatelským prostředím, kde musí platit určitá pravidla, aby z něj všichni mohli těžit podle jejich přínosu, a ne aby tento výnos patřil jen některým vyvoleným společnostem.

Bohužel se objevují texty pozměňovacích návrhů, které chtějí tuto dosaženou rovnováhu práv zúčastněných stran zvrátit zpět. Nahradit právo vydavatelů jen bezzubým předpokladem, že do určité míry zastupují jednotlivé autory, však nestačí. Článek 13 také nelze omezit jen na otázku zajištění fungování licenčních smluv provozovateli platforem. S jedním takovým návrhem se můžete seznámit zde.

Tento návrh předkládá v případě článku 1 zcela jiný přístup, kdy místo práva vydavatele podobného právu, kterým disponuje v současné době hudební, filmový nebo vysílací průmysl, obsahuje pouze zákonnou domněnku, že vydavatel je oprávněn zastupovat svým jménem jednotlivého autora při obraně jeho práv. Tím se výrazně snižuje praktická možnost obrany v případě majetkových autorských práv vlastního vydavatele. Důležité také je, že se domněnka zastoupení má týkat jen literárního díla, ale ne takových významných výsledků tvůrčí práce, jako jsou fotografie, informační grafika, grafika apod. Není také jasné, jaký je vztah tohoto návrhu k otázce poskytování licencí vydavateli.

V případě článku 13 návrh Výboru pro právní záležitosti obsahuje konkrétní opatření, která zabrání publikaci nelicencovaných děl, kdyžto uvedený pozměňovací návrh se v podstatě vztahuje jen ke smlouvám uzavřeným mezi poskytovateli služby informační společnosti, kteří poskytují prostor pro ukládání obsahu a mezi držiteli práv k obsahu. Oponenti projednávaného návrhu často poukazují na to, že mechanismy bránící publikaci nelicencovaných děl budou náročné pro malé provozovatele a podobně. Ano, vyhovění požadavkům nastaveným směrnicí bude vyžadovat určité úsilí, ale je třeba upozornit, že ochrana práv vůbec je především v zájmu menších subjektů, které nemají dost síly na prosazení svých zájmů.

Po 5. září se seznámíme i s dalšími pozměňovacími návrhy a vyjádříme se k nim. Tento návrh ale neposouvá pravidla evropského digitálního trhu vpřed.

Myslíme si, že při zvážení těchto argumentů by všichni, komu není lhostejné, jak se dál bude vyvíjet jednotný digitální trh v Evropě a pravidla podnikání na internetu, měli hlasovat pro článek 11 a 13 návrhu směrnice v současné podobě. Proto jsme také nabídli konzultace poslancům Evropského parlamentu za Českou republiku a jsme připraveni k dialogu s nimi i dalšími stranami.

zdroj: vlastní zpráva