Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Poselství Facebooku médiím: Nemáme zájem mluvit s vámi o vašem provozu ... To je starý svět a není do něj návratu.

21. 8. 2018

Poselství Facebooku médiím: Nemáme zájem mluvit s vámi o vašem provozu ... To je starý svět a není do něj návratu.

The Australian – Murdochovy celostátní noviny - přinesl zajímavý (a agresivně zpoplatněný) článek o Facebooku, na základě komentářů Campbell Brownové, globální vedoucí pro partnerství se zpravodajskými médii této společnosti, které údajně pronesla během setkání s australskými manažery médií v Sydney v minulém týdnu.

Zde jsou citace připsané Brownové v článku:

"Mark [Zuckerberg] se nestará o vydavatele, ale dává mi mnoho prostoru a koncesí dělat tyto změny" řekla Brownová.

"Pomůžeme vám revitalizovat žurnalistiku ... za pár let se bude zdát, že budu držet ruce s tvým umírajícím podnikáním jako v hospicu."

Měl bych poznamenat, že Brownová popřela The Australianu, že tyto komentáře vyslovila ("Tyto citace prostě nejsou přesné a neodrážejí diskusi, kterou jsme měli na schůzce"); Měl bych také poznamenat, že The Australian měl na schůzce pět lidí, kteří je ale potvrzují.

Většina pozornosti věnovaná tomuto příběhu Media Twitterem se soustředila na výrok "nestará se o vydavatele", a to, co se týká ve druhém výroku „pracuj pro nás nebo zhyň“. Ale věc ilustruje dodatečně údajný citát Brownové, který se netýká posledního případu, ale v některých ohledech to je opravdu ten nejdůležitější:

"Nemáme už víc zájem mluvit s vámi o vašem provozu a doporučeních. Toto je starý svět a není do něj návratu. "

To je velká změna, protože "provoz a doporučení" představovaly zhruba 99 procent toho, co Facebook nabízel vydavatelům za poslední půl dekády. Právě zaměření na to vedlo k novým redakčním strategiím navrženým pro obsah přátelský ke sdílení a stejně tak k myšlence, že možná digitální reklama může nakonec zaplatit náklady.

Facebook strávil většinu z minulých let snižováním objemu provozu, který pošle vydavatelům, nejprve prostřednictvím neoznámených omezení v roce 2017 a následně s řadou ohlášených změn počátkem roku 2018. To vedlo k vývoji, jaký ukazují grafy:

... a změnilo grafy, které vypadaly takto před několika lety:

 

... k tomu cca 2017:

 

... k nyní takto:

 

Z těchto změn bylo zřejmé, že společnost Facebook byla dokonale spokojená s omezením provoz poskytovaného vydavatelům. A teď se zdá, že Brownové připisovaný citát vysvětluje, že je to trvalá podmínka - získání dalších uživatelů Facebooku, aby se podívali na váš obsah, je "starý svět a není tam žádný návrat".

Facebook Journalism Project, který se stále ještě formuje, zatím nejvíce působil jako akcelerátor lokálního předplatného, který má za cíl získat další předplatné metropolitních novin. Ajaj, myslím - vždy je dobré sdílet některé osvědčené postupy.

Ale zpravodajské organizace hodlají v konečném důsledku vyhrát nebo ztratit své bitvy o předplatné; přimět lidi platit až 10 dolarů měsíčně za předplatné zpráv závisí na tom, že získají dostatečně silný vztah a sounáležitost, že jsou ochotni si říct Obří moře volného obsahu on-line nestačí, chci víc. A to je zhruba opačný epos, než má Facebook – který je obrovské moře volného obsahu.

V každém případě, pokud je Brownové citát je skutečný a přesně odráží názor společnosti Facebook, vydavatelé by si jej měli vzít na srdce. Facebook nemá zájem o dodávání většího provozu. To je jeho právo! Ale připomínáme, že odpovědnost za budování udržitelného modelu zpráv je věc pro nás, nikoli pro někoho v Menlo Park, Mountain View, Cupertinu, Redmondu nebo Seattlu.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service