Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní obchod diskutuje o modernizaci pravidel EU pro ochranu spotřebitele

31. 7. 2018

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní obchod diskutuje o modernizaci pravidel EU pro ochranu spotřebitele

Dne 11. července 2018 uspořádal parlamentní výbor IMCO veřejné slyšení k lepšímu prosazování a modernizaci pravidel ochrany spotřebitelů v EU. V průběhu rozpravy většina členů panelu souhlasila, že návrh Komise celkově sníží ochranu práv spotřebitelů, zejména práva na odstoupení od smlouvy. Zástupci malých a středních podnikatelů a Komise však nesouhlasili. Byly rovněž projednány otázky dvojí kvality zboží, prodej s donáškou za dveře a transparentnost v oblasti elektronického obchodu.

Během slyšení představili různé zúčastněné strany výboru IMCO svůj názor:

• Verena Klappsteinová z Univerzity Pasov upozornila na skutečnost, že výzkum ukazuje, že většina orgánů členských států považuje právo na odstoupení od smlouvy za možnost "neoprávněného vyzkoušení zboží", a že právo na včasnou úhradu je důležité a také to, že malé a střední podniky zjistily, že nepřiměřené zatížení posledních dvou let bylo způsobeno neoprávněným testováním zboží a včasnou úhradou;

• Petra Píšová ze strany Slovenské obchodní inspekce ohledně otázky průhlednosti on-line trhů uvedla, že návrh podpořili, neboť pro spotřebitele musí být jasné, zda kupují výrobky od profesionála nebo spotřebitele, a jsou jim poskytnuty informace, kdo je smluvně odpovědný. Pokud jde o dvojí kvalitu, argumentovala, že jsou třeba důkladné změny, neboť zavádějící informace a zavádějící marketing jsou skutečností (viz úplná prezentace zde);

• Ursula Pachl, zástupkyně generálního ředitele Evropské organizace spotřebitelů (BEUC), uvedla, že zákon o spotřebitelských právech EU je pro daný účel vhodný, ale není dostatečně dobrý, pokud jde o digitalizaci a prosazován práví, a proto podporuje pravidla týkající se sankcí, krteré zajistí, že peníze budou sloužit zájmům spotřebitelů. Nicméně, v souvislosti s právem na odstoupení od smlouvy, uvedla, že navrhované změny by měly být zamítnuty, neboť považuje současný stav za spravedlivý. Zatímco návrh ruší právo na odstoupení od smlouvy v případě "nadužívání", mohlo by to mít za následek výrazné snížení práv spotřebitelů a pokles důvěry v elektronický obchod (viz úplná prezentace zde);

• Luc Hendrickx, ředitel pro politiku podnikání a vnější vztahy UEAPME, vyjádřil znepokojení nad skutečností, že pokuty by mohly vytvořit podnět k tomu, aby se podniky vyhnuly stížnostem proti porušení práva spotřebitelů, což by mohlo zhoršit již teď problematickou varující praxi. V souvislosti s právem na odstoupení od smlouvy uvítal skutečnost, že Komise vzala v úvahu žádost UEAPME o odstranění dvou konkrétních povinností vůči obchodníkům, pokud jde o 14denní právo na odstoupení od smlouvy, které se ukázalo jako nepřiměřené zatížení (přečtěte si plné připomínky zde).

Zpravodaj pro tento dokument, britský konzervativec Daniel Dalton, souhlasil s tím, že právo na odstoupení od smlouvy by nemělo být měněno a naznačil, že v Parlamentu je pro tuto změnu málo podpory. Pokud jde o sankce, zastával názor, že definice je velmi široká, a to zejména v digitálním světě, a zdůraznil, že pokud by společnosti byly sankcionovány za to, že ubližují spotřebitelům, měla by top platit i opačně. A nakonec, pokud jde o ranking, tvrdil, že pravidla offline a on-line by měla být stejná. Zpravodaj nesouhlasil s přidáním speciálních pravidel o hodnocení v případě online.

Zástupce Komise uvedl, že záměrem Komise bylo obnovit spravedlivou rovnováhu mezi ochranou spotřebitele a konkurenceschopností podniků. Komise stojí za právem odstoupit od smlouvy, ale chápe, že může také nadměrně zatěžovat obchodníky a může vést k zbytečným sporům. Pokud jde o dvojí kvalitu, není záměrem zakázat výrobky, které reagují na odlišné trhy, ale spíše řešit problém různých výrobků, které jsou uváděny na trh, jako totožné.

Návrh zprávy byl zveřejněn dne 20. července 2018, s termínem pro pozměňovací návrhy v září a hlasováním ve výboru v listopadu.

EPRS publikovala informace o navrhovaném nařízení o označování pneumatik

Výzkumná služba Evropského parlamentu EPRS provedla breefing k navrhovanému nařízení o označování pneumatik, publikovanému v květnu. Cílem navrhovaného nařízení je zvýšit povědomí spotřebitelů o označování pneumatik a zlepšit prosazování ustanovení nařízení. Rozhodující je, že v nařízení se uvádí, že dodavatelé pneumatik budou muset poskytovat informace o kvalitách svých pneumatik v reklamách a technických propagačních materiálech. Musí však být zobrazen celý štítek, a to nejen energetická třída a rozsah dostupných tříd.

Pro tento dokument je zpravodajem poslanec a člen JURI Michał Boni (EPP, PL). Ne všichni stínoví zpravodajové byli potvrzeni, ale patří mezi ně Edouard Martin (S & D, FR), Ashley Fox (ECR, Velká Británie) a Dominique Riquet (AFD, FR).

zdroj: Advertising Information Group Newslette