Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mladí spotřebitelé reagují na reklamy se společenským cílem

27. 7. 2018

Mladí spotřebitelé reagují na reklamy se společenským cílem

Mladí lidé ve věku od 16 do 34 let jsou podle nového průzkumu britské televizní stanice Channel 4 obzvláště vnímaví k sociálním reklamám, které sdělují zprávu o důležitých společenských otázkách.

Reklamní divize této vysílací stanice ve Spojeném království provedla výzkum 1 000 spotřebitelů, kteří byli rovnoměrně rozdělení na skupiny ve věku 16-34 let a 35-65 let. Stejně tak byla dotazována skupina 61 agenturních pracovníků. Výzkum dospěl k závěru, že "značky, které se zabývají důležitými otázkami prostřednictvím sociální reklamy, si budují silnější vztah s mladými zákazníky.

Podle zjištění výzkumu je 55% všech respondentů přesvědčeno, že by značky měly být sílou, jež se bere za dobrou, namísto toho, aby se soustředily pouze na prodej svých výrobků a služeb (45%), ale mladší lidé jsou výrazně citlivější na etickou komunikaci.

Například 60% mladých lidí tvrdí, že si reklam více všimnou, pokud se zabývají důležitými problémy, ve srovnání s 55 % lidí ve věku 35 až 44 let a pouze 37% osob ve věku 45 let a více.

Mladí lidé mají velký respekt k produktům a službám, které se považují za etické, 56% lidí ve věku 16 až 34 let tvrdí, že je pravděpodobné, že budou ekologičtější produkty s vyšší kvalitou hodnotit výše než ti, kteří jsou starší 35 let.

Stejný podíl mladých lidí (56%) také tvrdí, že jsou ochotni platit více za etické produkty, ve srovnání s 44% spotřebitelů ve věku nad 35 let.

Důležité je, že vnímání nedostatečné etika má negativní dopad na dojem ze značky, přičemž 41% mladých lidí tvrdí, že bojkotovalo značku, protože nesouhlasilo s tím, co značka zastává. To je rozdíl proti pouhé třetině (33%) respondentů ve věku 35+.

Z důvodů, které zůstaly nevysvětlené, je tato nálada zvláště silná mezi londýnskými obyvateli, u kterých je o 31% pravděpodobnější bojkot značky a o 32% častěji zvažují nákup, pokud reklama představuje důležité problémy.

Průzkum také dále zjistil, že u spotřebitelů ve věku 16 až 34 let je o 39% větší pravděpodobnost, že si myslí, že je důležité, aby značka ve své reklamě vykazovala rozmanitost, než lidé starší 35 let, zatímco 57% mladší věkové skupiny je toho názoru, že by značky měly zvyšovat povědomí o sociálních nebo etických otázkách.

"Tento výzkum ukazuje, že trh se sociálně orientovanou reklamou není zdaleka nasycen," řekl Jonathan Lewis, vedoucí inovací v oblasti digitalizace a spolupráce stanice Channel 4.

"Ale lidé mají velmi jasná očekávání toho, co chtějí od značek působících v tomto prostoru: potřebují aby byly opravdové ve svém oslovování, byly relevantní pro své odvětví a vytvářely rezonující reklamy, které účinkují," dodal.

zdroj: www.warc.com