Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Petice Hlasujte proti komerčnímu zneužívání digitálního obsahu

23. 8. 2018

Petice Hlasujte proti komerčnímu zneužívání digitálního obsahu

V červnu tohoto roku 11 signatářů z oblasti kreativního a mediálního sektoru vyzvalo poslance Evropského parlamentu za Českou republiku, aby hlasovali pro kompromisní návrh textu článků 11 a 13 směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Hlasování bude pokračovat 12. září 2018. Potřeba přijetí obou článků a argumenty, proč se tak má stát, zůstávají nadále platné. 

 

Petice „Hlasujte proti komerčnímu zneužívání digitálního obsahu“

#vote4jurireport

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 29. června 2018

Jedenáct signatářů se obrací s peticí týkající se návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu na poslance Evropského parlamentu za Českou republiku, aby hlasovali na nadcházejícím plenárním zasedání parlamentu příští týden pro kompromisní návrh textu směrnice, který bude projednáván.

V petici vyjadřují podporu tomuto kompromisnímu návrhu schváleného Výborem pro právní záležitosti Evropského parlamentu, protože podporuje udržitelný rozvoj kulturního a kreativního sektoru v rámci evropské ekonomiky. Návrh obsahuje vyrovnaný poměr práv jednotlivých subjektů působících na digitálním trhu a vytváří předpoklad, aby se všichni, jejichž autorská práva jsou porušována tím, že jimi vytvářený obsah a díla jsou využívána v digitálním prostředí ke komercionalizaci třetími stranami bez tohoto, aby tyto tvůrcům poskytovaly odpovídající odměnu, se mohli takovým praktikám bránit.

Hlavním důvodem vydání petice je vývoj v posledních týdnech, kdy je dosažené kompromisní znění návrhu směrnice zpochybňováno prostřednictvím cílené dezinformační kampaně, která zkresluje možné dopady směrnice na digitální mediální prostor, když hovoří o konci internetu, zavádění cenzury nebo omezování svobody vyjadřování.

„Naším cílem je přesvědčit zejména váhající europoslance nebo ty, kteří dosud nechápou zásadní význam směrnice pro celý kreativní průmysl, aby kompromisní návrh podpořili a uvědomili si, že při absenci práv bude ohrožena další budoucnost vydavatelů, nakladatelů a dalších částí evropského kreativního průmyslu, což bude mít skutečné negativní dopady na vzdělání, informovanost, kulturní úroveň a ztotožnění s demokratickými hodnotami evropských obyvatel,“ prohlásil k textu petice výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

Text petice je k dispozici v příloze této tiskové zprávy.

Pro přihlášení k petici opoužijte hashtag #vote4jurireport
 

Aktuální seznam signatářů petice:
 

Asociace českých kameramanů (AČK)

Asociace producentů v audiovizi (APA)

Česká filmová a televizní akademie

Divadelní, literární a audiovizuální agentura (DILIA)

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK)

Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění (HAMU)

Herecká asociace

Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA)

Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Syndikát novinářů České republiky

Unie vydavatelů