Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Microsoft spustil novou informační službu využívající texty vydavatelů. Za užívání obsahu platí.

25. 6. 2018

Microsoft spustil novou informační službu využívající texty vydavatelů. Za užívání obsahu platí.

Společnost Microsoft působí v oblasti zpravodajství od roku 1995, kdy spustila svůj produkt MSN. Nyní, po 23 letech, kdy působí ve 140 zemích a publikuji zprávy ve 28 jazycích spustila nový produkt Microsoft News. Ten integruje MSN.com a některé další produkty. Zároveň je propojen s aplikací pro iOS a Android.

Microsoft News představuje způsob, jak přinášet zpravodajství lidem na celém webu, ať na telefonu nebo na počítačích, pomocí dlouhodobě ověřeného přístupu k editaci novinek prostřednictvím partnerství, redaktorů a umělé inteligence. Microsoft spolupracuje s více než tisíci prémiovými vydavateli a více než 3000 zpravodajskými značkami na všech hlavních globálních trzích - například s USA Today, New York Times, FOX News, Washington Post, The Guardian, Le Monde, Die Welt, El País, BBC News , Kyodo News a mnoha dalšími a shromážďuje tak nejlepší zprávy, videa, fotografie a další obsah a bezplatně je poskytuje lidem po celém světě.

Aplikace Microsoft News usnadňuje přizpůsobení zpravodajství včetně upřednostnění oblíbených témat na webu MSN.com nebo výběru témat, která budou sledována na vybraném kanálu zpráv na stránce Microsoft Edge Start a dalších aplikacích. Systém umožňuje mnoha vydavatelským partnerům, aby se spojili s novým publikem a vydělali peníze za jejich obsah v době, kdy je to zásadní pro přežití tohoto odvětví. Tato spolupráce jim umožňuje nadále investovat do vysoce kvalitní a důvěryhodné žurnalistiky.

Microsoft prostřednictvím svých zpravodajských aktivit podporuje publikačního ekosystém a kvalitní žurnalistiku, neboť vychází z předpokladu, že nemůže dělat kvalitní žurnalistiku sám, i když má několik desetiletí zkušeností. Na druhou stranu existuje mnoho institucí, které se zpravodajstvím zabývají mnohem déle. Tyto instituce vymezily to, o co považujeme za kvalitní žurnalistiku, což je zásadní pro podávání zpráv.

Bezplatný a zároveň dobře financovaný tisk je podle názoru Microsoftu kritickou součástí struktury demokratické společnosti. Microsoft je partner nejlepších světových zpravodajských značek, které se zapojily do obchodního modelu, který umožňuje lidem bezplatný přístup k důvěryhodným zprávám a poskytuje udržitelný zdroj příjmů pro vydavatele. Jen za poslední čtyři roky zaplatil Microsoft více než 600 milionů dolarů, které směřovaly zpět jednotlivým vydavatelům, což jim umožnilo zaměřit se na to, co dělají nejlépe – na kvalitní žurnalistiku.

Pro potenciální české uživatele i vydavatele je velká škoda, že mezi 28 jazyky není zařazen také obsah v češtině, což by mělo být pro provozovatele služby námětem, aby se věnoval i jiným jazykovým oblastem.

zdroj: zpráva Microsoft