Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé tisku vítají dnešní hlasování Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu

20. 6. 2018

Vydavatelé tisku vítají dnešní hlasování Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu

Vydavatelé tisku vítají dnešní hlasování Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 20. června 2018

Vydavatelé uvítali výsledky dnešního hlasování Výboru pro právní záležitosti JURI Evropského parlamentu o návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Součástí výborem schváleného návrhu je také článek 11, který se týká práv vydavatelů k jimi vytvořenému obsahu. Výbor nejen těsnou nadpoloviční většinou 13 hlasů proti 12 schválil zařazení článku do konečné podoby návrhu, o kterém bude jednat plénum Evropského parlamentu. Přijal ale finální podobu textu, která vychází vstříc řadě připomínek vydavatelů, které k návrhu vznesli. Zejména se jedná o to, že schválený návrh neobsahuje výjimku z dosahu autorského práva vydavatelů pro krátké výňatky, ale vůbec o nich nehovoří. Právě krátké výňatky byly předmětem diskuse, protože ve výjimce pro jejich publikování spatřovali vydavatelé výrazné oslabení svého práva, protože by komplikovala případné vymáhání práva v případě komerčního využívání obsahu vytvořeného vydavateli.

Součástí návrhu směrnice je také článek 13, kterým se zvyšuje odpovědnost platforem za publikovaný obsah, a tudíž se podporuje legální šíření kvalitního a profesionálně vytvořeného obsahu, který v současném digitálním prostředí poskytují především vydavatelé. Pro tento článek hlasovalo 15 členů výboru proti 10.

Celkově schválený návrh směrnice dává předpoklady, aby se vydavatelé mohli napříště efektivně bránit komerčnímu využívání jimi vytvořeného obsahu jinými subjekty, z čehož pro vydavatele je nejnebezpečnější využívání tohoto obsahu digitálními platformami, které prostřednictvím využívání vydavatelského obsahu získávají ohromné příjmy bez toho, aby na nich měli vydavatelé podíl. Práva vydavatelů zlepšují jejich postavení pro budoucí vyjednávání o spravedlivém rozdělení těchto příjmů.

„Vydavatelé v České republice vyjadřují poděkování všem, kdo přispěl k tomuto zdárnému výsledku hlasování výboru JURI, zejména evropským vydavatelským asociacím EMMA a ENPA, vydavatelům a dalším médiím, kteří individuálně nebo společně podpořili úsilí k prosazení vydavatelských práv a samozřejmě také poslancům Evropského parlamentu, kteří vydavatelská práva podpořili,“ sdělil výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

Hlasování o návrhu směrnice v plénu Evropského parlamentu se uskuteční pravděpodobně 6. července 2018, které rozhodne o konečné podobě směrnice. Vydavatelé se dále snaží přesvědčovat jednotlivé poslance o významu vydavatelských práv jako nezbytné podmínky pro udržitelný rozvoj vydávání periodického tisku v zemích Evropské unie, protože předpokládají, že i hlasování v plénu parlamentu bude pravděpodobně těsné.

Kontakt: Ing. Václav Mach, výkonný ředitel, Unie vydavatelů, z. s.