Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu schválil práva vydavatelů v rámci návrhu směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu

20. 6. 2018

Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu schválil práva vydavatelů v rámci návrhu směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu

V dnešním dopoledním hlasování schválil klíčový výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu JURI návrh směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Následovat bude hlasování v plénu EP, které se pravděpodobně uskuteční 6. července 2018.

Pro vydavatele periodického tisku je důležité, že výbor schválil zařazení práv vydavatelů k obsahu do textu směrnice. Tím vydavatelé budou moci chránit svůj obsah před komerčním využíváním jinými subjekty stejně, jako může dnes hudební nebo filmový průmysl. Cílem je především bránit globálním platformám v bezplatné komercionalizaci vydavatelského obsahu v rámci svých služeb. Vydavatelská práva jsou snahou o větší vybalancování pozic globálních platforem získávajících stále větší majoritu na mediálním trhu a vydavatelů s cílem vytvořit podmínky proto, aby vydavatelé mohli s provozovateli platforem efektivně jednat o odpovídajícím podílu na příjmech získaných platformami mimo jiné také na základě využívání vydavateli vytvořeného obsahu.

Velmi důležité je, že formulace článku schválená výborem JURI mimo vyloučení dosahu práva vydavatelů na individuální a nekomerční použití obsahu vytvořeného vydavateli neobsahuje žádnou výjimku z práva vydavatelů týkající se krátkých úryvků, což byla téma dlouhých předcházejících diskusí.

Vzhledem k negativnímu postoji k právům vydavatelů, vyjádřeném v dopise přibližně jedné pětiny členů Evropského parlamentu lze očekávat ostrou diskusi ještě při projednávání návrhu směrnice na plenárním zasedání EP. Proto je třeba, aby vydavatelé byli i nadále aktivní při působení na poslance EP širší veřejnost při prosazování konečně podoby směrnice, která bude reflektovat potřeby vydavatelů, aby ti mohli i nadále produkovat kvalitní, rozmanitý, pluralistický obsah svých publikací a sloužit tak evropské veřejnosti a zároveň přispívat k rozvoji a zachování evropských demokratických hodnot.

Text článku 11 je k dispozici zde.

 

zdroj: vlastní zpráva podle informací EMMA/ENPA