Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zlaté pero svobody 2018 bylo předáno filipínské novinářce Marii Ressové

7. 6. 2018

Zlaté pero svobody 2018 bylo předáno filipínské novinářce Marii Ressové

Zlaté pero svobody, výroční ocenění Světové asociace novin a vydavatelů zpravodajství (WAN-IFRA), bylo uděleno Marii Ressové, spoluzakladatelce, ředitelce a výkonné redaktorce zpravodajského online webu Rappler.

Ocenění, které se uděleno v portugalském Cascais během slavnostního zahájení 70. světového novinového kongresu a 25. světového šéfredaktorského fóra, ocenilo neochvějnou angažovanost a oddanost paní Ressy hodnotám svobodného tisku a odhodlání pokračovat v odhalování událostí zásadního významu pro demokracii na Filipínách i přes silný tlak vlády a jejích příznivců.

"Opravdu nevíš, kdo jsi, dokud nejsi nucen bojovat, abys ji bránil," řekla paní Ressa ve svém projevu před více než 700 vydavateli, generálními řediteli a šéfredaktory z globálního zpravodajského průmyslu. "Poté, každou bitvu, kterou vyhrajete - nebo ztratíte ... každý kompromis, který se rozhodnete udělat ... nebo vycouvat ... Všechny tyto boje definují hodnoty, podle kterých žijete a nakonec to, kdo jste. My v Rappleru jsme se rozhodli, že když se dnes podíváme deset let nazpět, udělali jsme všechno, co jsme mohli"

Od voleb prezidenta Rodriga Duterteho v roce 2016 se Rappler stal obětí úmyslné a vysoce cílené online kampaně, kterou provádí podporovatelé kontroverzní hlavy státu, kterou se snaží zdiskreditovat tuto mediální organizaci a skoncovat s kritikou.

Současně byla paní Ressa cílem stále nepřátelštější genderově motivované kampaně, jejímž cílem je podkopat důvěryhodnost a legitimitu zpravodajství Rappleru. Spíše než aby pře hrozbami ustoupila, stala se hlasitou mluvčí pro odsuzování online obtěžování a varování před negativními účinky využívání technologií na demokracii obecně - a sociálních médií konkrétněji – z hlediska diskreditování odborné žurnalistiky

Rappler v současné době čelí spoustě soudních a právních žalob, daňových inspekcí a správních vyšetřování, která vznesly vládní agentury a úředníci, kteří aktivně vyvíjejí na firmu tlak při pokusu o ukončení jejího zpravodajství. V nejvýznamnějším případě v lednu 2018 Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) odvolala licenci Rappleru o založení společnosti - rozhodnutí, se kterým společnost nadále bojuje.

"Ctíme skutečně odvážnou novinářku, věrnou mediální průkopnici opravdově věřící v sílu, kterou může mít řemeslo žurnalistiky," řekl Dave Callaway, předseda Světového fóra šéfredaktorů, redaktor a ředitel The Street při prezentaci ceny.

"Jsme solidární s Marií Ressou a její zpravodajskou organizací, protože společně čelí obrovským tlakům, hluboce osobním útokům a organizovaným pokusům podkopat profesionalitu a důvěryhodnost zpravodajské značky, která zachytila veřejnou představivost," pokračoval pan Callaway. "Neodstoupili od veřejného odsuzování politiky nebo nenávisti, která přišla jako důsledek jejich zpravodajství, a Rappler pokračuje ve zprávách, které byly jádrem útoků - a proto jim potleskáme."

Maria Ressa je v Asii novinářem již více než 30 let, s kariérou, která zahrnuje různá média. Jako šéfka kanceláře CNN v Manile a Jakartě byla téměř dvacet let investigativním zpravodajem zabývajícím se terorismem v jihovýchodní Asii. V roce 2005 se paní Ressa stala vedoucí divize News and Current Affairs filipínské mediální společnosti ABS-CBN, kde šest let pracovala na novém vymezení žurnalistiky kombinací tradičních a inovativních mediálních modelů.

Její zájem a talent v oblasti technologií a nových médií byl impulsem k tomu, aby se stala jedním ze zakladatelů a nakonec generální ředitelkou společnosti Rappler, sítě sociálních zpráv, která má za cíl podnítit zapojení komunity a přispět sociálním změnám. Rappler se stal jedním z prvních internetových stránek na Filipínách, které používají on-line multimédia, jako je video, text, zvuk a fotografie a využívají stránky sociálních médií pro distribuci svého obsahu.

Od svého uvedení na trh v roce 2012 se serveru nejen podařilo sjednotit lidi, ale také se stal cílem rostoucího nepřátelství a útoků vlády a jejích stoupenců za referování o tématech považovaných správou prezidenta Rodriga Duterteho za citlivá; od zpochybnění vládní manipulace s drogovou válkou a odhalení policejní brutality, po porušování lidských práv a zneužívání moci.

"Doufáme, že Zlaté pero odradí ty, kteří se snaží podkopat nezávislost médií a profesi žurnalistiky tím, že se ukáže solidarita, kterou tato cena představuje," řekl pan Callaway. "

zdroj: zráva WAN-IFRA