Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Podniky a asociace působící na digitálním trhu vyzývají země EU k rozvážné přípravě návrhu evropského nařízení o ePrivacy

6. 6. 2018

Podniky a asociace působící na digitálním trhu vyzývají země EU k rozvážné přípravě návrhu evropského nařízení o ePrivacy

Dne 31. 5. 2018 podepsalo a vydalo před nadcházejícím zasedáním Rady pro dopravu, telekomunikace a telekomunikace Evropské unie 8. června 2018 více než 50 různých evropských profesních asociací společný dopis týkající se projednávání návrhu evropského nařízení o ePrivacy.

Asociace v dopisu upozorňují na problematická a nejasná ustanovení návrhu nařízení, která v některých případech kolidují s ustanoveními Všeobecného nařízení o ochraně osobních dat (GDPR) nabývajícího v současné době účinnosti nebo neodůvodněně omezují podnikání v oblasti služeb informační společnosti. Signatáři dopisu vyzývají vlády členských zemí Evropské unie, aby k projednávání návrhu nařízení přistoupily s větší odpovědností a více se zabývaly případnými dopady ustanovení tohoto nařízení na rozvoj evropského digitálního odvětví.

Jedná se o závažný dokument, jehož cílem je zabránit možným škodám pro podnikatelské subjekty, jež by mohlo vyvolat případné přijetí nařízení v navrhované podobě. S návrhem se proto seznámila také řada profesních organizací zastupujících podniky působící na digitálním trhu nebo v oblasti služeb informační společnosti v České republice. Tyto organizace vyzývají také zástupce České republiky, aby při projednávání návrhu nařízení postupovali v souladu s požadavky vyjádřenými v dopisu.

K obsahu dopisu se připojily:

Unie vydavatelů,

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) a

obrátily se dopisem na ministra průmyslu a obchodu T. Hünera s dopisem, v němž vyzývají, aby zástupci České republiky při jednáních o návrhu nařízení v rámci Rady Evropy postupovali opatrně a respektovali názory vyjádřené profesními asociacemi v jejich dopisu z 31. 5. 2018. Signatářem dopisu z 31. 5. 2018 je z českých profesních a zaměstnavatelských organizací Svaz průmyslu a dopravy.

zdroj: vlastní zpráva