Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rozpočet EU 2021-2027: Podpora svobody a pluralismu médií

5. 6. 2018

Rozpočet EU 2021-2027: Podpora svobody a pluralismu médií

Dne 30. května Komise odhalila nástin svého návrhu příštího rozpočtu EU na období 2021-2027 pro program Kreativní Evropa, včetně zvýšeného financování kulturních a audiovizuálních děl. Program s rozpočtem 1,85 miliardy EUR pokrývá 3 oblasti od oblasti propagace evropských filmů a talentovaných umělců po odvětví zpravodajských médií.

V sekci všeobecná kultura a mediální sektor bude160 milionů eur věnováno mediálnímu sektoru, a to slovy Komise s cílem: "podporovat svobodné, rozmanité a pluralitní mediální prostředí a podporovat kvalitativní žurnalistiku i mediální gramotnost."

Obecným cílem návrhu Komise je podpořit svobodu sdělovacích prostředků a jejich pluralitu, "udržet otevřenou, inkluzivní a tvůrčí společnost." Návrh upřesňuje, že tento multidisciplinární fond podpoří také inovativní přístupy k tvorbě, šíření a propagaci obsahu v kulturním a tvůrčím odvětví (článek 6 [b]).

V návrhu byly stanoveny tři priority pro odvětví zpravodajských médií:

  • řešení strukturálních změn, jimž čelí sektor médií, podporou a monitoringem rozmanitého a pluralistického mediálního prostředí
  • podpora vysokých standardů kvality médií prostřednictvím podpory součinnosti, přeshraniční spolupráce v oblasti žurnalistiky a kvalitního obsahu;
  • podpora mediální gramotnosti, která občanům umožní rozvíjet kritické porozumění médiím.

EMMA a ENPA budou pečlivě sledovat diskuse mezi Radou a Evropským parlamentem s cílem informovat o vývoji návrhu.

Další krok:

Dlouhodobý rozpočet EU nyní musí být schválen Radou a Evropským parlamentem.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update