Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Plnou parou Parlamentem

5. 6. 2018

Autorská práva: Plnou parou Parlamentem

Probíhají další jednání o návrhu evropské směrnice o ochraně autorských práv. Zástupci různých politických skupin se sešli minulý týden, aby diskutovali o třetím návrhu článku 11.

Tento návrh zahrnuje pojem "poskytovatelé služeb informační společnosti", na které by se vztahovalo právo vydavatelů (podobně jako v textu Rady). Současně byla vyřazena věta "Legitimní soukromé a nekomerční využití tiskových publikací jednotlivými uživateli zůstává nedotčena právem uvedeným v odstavci 1" (ačkoli se očekává, že bude znovu zařazena do dalšího návrhu z politických důvodů).

Zpravodaj je pod silným tlakem, aby se dále přiklonil k pravici, zejména z řad ECR, které zjevně potřebuje k vytvoření většiny.

Je proto velmi důležité, aby členové EMMA a ENPA oslovili členy S & D a ECR a sdělili jim poselství, že kompromis v této stávající podobě je přijatelný, ale jakákoli další ústupky by činily toto právo nepoužitelné.

Stínoví zpravodajové se tento týden znovu setkají a prodiskutují první návrh zpravodaje týkající se článku 3 (neboli výjimky pro vytěžování dat a textů).

Další krok:

20. června: hlasování JURI

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update