Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 28% veškerého mediálního času bude do roku 2020 realizovat mobilně

29. 5. 2018

28% veškerého mediálního času bude do roku 2020 realizovat mobilně

Rychlá expanze využití mobilního internetu v posledních letech znamená, že čtvrtina (24%) veškeré mediální spotřeby po celém světě se by měla v letošním roce odehrát na mobilním trhu, a to z úrovně 5%, která existovala v roce 2011, jak uvádí nová globální studie .

Navíc se předpokládá, že mobilní zařízení budou pokračovat ve vytlačování téměř všech ostatních médií, takže do roku 2020 budou představovat 28% veškerého využití médií. Tento trend přiměje značky, aby přehodnotily, jak plánují svou komunikaci s mobilními spotřebiteli.

Jedná se o některé z hlavních zjištění ze zprávy agentury Zenith o prognózách spotřeby médií na rok 2018, která vychází z údajů ze 63 trhů z celého světa.

Nyní, ve čtvrtém roce realizace, studie zkoumá měnící se vzorce spotřeby médií od roku 2011 a předpovídá, jak se v období mezi roky 2018 a 2020 změní doba, kterou spotřebitelé udělí různým médiím.

Není překvapující, že tištěné noviny a časopisy ztratily od roku 2011 nejvíce, jejich mediální spotřeba klesla o 45%, respektive o 56%. Stejně tak bylo postiženo i televizní a rozhlasové vysílání.

Zpráva Zenithu odhaduje, že doba strávená sledováním televize se mezi lety 2011 a 2018 snížila o tři procentní body, zatímco čas strávený poslechem rádia klesl o 8 procent.

To znamená, jak Zenith zdůrazňuje, že vydavatelé a vysílací společnosti vyrovnali mnoho ztrát v čtenářích, divácích a posluchačích přesunem obsahu do online.

Také kina rostla, dodává zpráva, která odhalila, že doba strávená v kině vzrostla mezi roky 2011 a 2018 o 3 procentní body na základě zvýšených investic majitelů kin a jejich úsilí o vytvoření lepšího zážitku pro zákazníky.

Celkově zpráva Zenithu odhaduje, že průměrná osoba bude v roce 2018 trávit 479 minut denně konzumací médií, což je o 12% více než v roce 2011, a v roce 2020 se konzumace zvýší na 492 minut denně.

Zenith poznamenává, že vzestup mobilních telefonů rozostřil hranice mezi různými kanály a doporučuje značkám, že se nyní musí zaměřit méně na kanály a více na spotřebitele.

Například spotřebitel, který aktivně hledá konkrétní informace, má velmi odlišné nastavení mysli od někoho, kdo sdílí s přáteli fotky z dovolené nebo relaxuje při sledování videa.

"Mobilní technologie vyzývá značky, aby přehodnotily, jak komunikují se spotřebiteli," řekl Vittorio Bonori, prezident společnosti Zenith.

"Značky potřebují pochopit jaké je spotřebitelovo nastavení mysli, tak i to, kde se nachází na své cestě ke spotřebitelům, aby zjistili, jak s nimi komunikovat," dodal.

"Pomocí dat, reklamních technik a nyní také umělé inteligence mohou značky koordinovat svou komunikaci napříč médii a různými polohami mysli spotřebitelů, aby se co nejúčinněji posunuly na cestě ke spotřebiteli."

zdroj: www.warc.com