Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Dosažena dohoda v Radě Evropy

28. 5. 2018

Autorská práva: Dosažena dohoda v Radě Evropy

Velvyslanci členských států se sešli na jednání 25. 5. 2018 a dospěli k dohodě o návrhu směrnice o autorských právech.

To uděluje Radě Evropy mandát, který jí umožní vstup do třístranných jednání s Parlamentem a Komisí (jakmile Parlament přijme svou zprávu).

Velvyslanci pozměnili během zasedání text směrnice, zejména na článek 11. Přijatý text zní:

Členské státy poskytnou vydavatelům tiskových publikací sídlícím v členském státě práva stanovená v článku 2 a v čl. 3 odst. 2 směrnice 2001/29/ES pro internetové použití jejich tiskových publikací poskytovateli služeb informační společnosti.

Práva uvedená v prvním pododstavci se nevztahují na použití nepodstatných částí tisku. Členské státy musí být schopny určit nepodstatnou povahu částí tiskových publikací, přičemž zohlední, zda jsou tyto části výrazem duševní tvorby jejich autorů nebo zda tyto části jsou jednotlivé slova nebo velmi krátké úryvky nebo obě kritéria.

Přijatá verze reaguje na některé obavy, které vznesla EMMA-ENPA (zejména nesoulad mezi odůvodněním a článkem a činí tento článek mnohem přijatelnější). Pokud jde o úryvky, text ponechává členským státům určitou flexibilitu při určování tohoto pojmu tím, že vezmou v úvahu kritéria tvořivosti nebo kritéria rozsahui nebo obojí.

V Evropském parlamentu je zpravodaj europoslanec Voss (EPP / DE) vystaven velkému tlaku, a to zejména frakcí ECR, aby učinil další kompromis do příští schůze stínových zástupců v úterý tohoto týdne. Ve Výboru pro právní záležitosti je zapotřebí většiny, a proto EMMA a ENPA důrazně vyzývají členy, aby oslovili své poslance a zdůraznili, že ti, kteří podporují návrh, by měli kontaktovat kancelář poslance Vossa, aby mu ukázali svou podporu.

Zde je uvedena tisková zpráva EMMA, ENPA, EPC a NME o dohodě Rady EU o právech vydavatelů. 

Další kroky:

• 29. května: stínový meeting výboru JURI.

• 20. - 21. června: hlasování výboru JURI v Parlamentu.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update