Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Sofii proběhla významná konference EU o svobodě tisku

23. 5. 2018

V Sofii proběhla významná konference EU o svobodě tisku

 

Evropská asociace vydavatelů novin ENPA a Evropská asociace časopiseckých médií EMMA ve spolupráci s dalšími profesními a mediálními organizacemi EFJ, RSF, AEJ, ECPMF, SEEMO a UPB uspořádaly ve středu 16. května v Sofii konferenci o "svobodě a pluralitě médií" v rámci summitu EU-západní Balkán.

Představitelé tiskového sektoru v Evropě jsou velmi znepokojeni situací v některých zemích EU, kde je svoboda tisku vážně ohrožena. Zahajovací projev přednesl Teodor Zahov, předseda Svazu vydavatelů v Bulharsku (UPB).

Konference věnovala zvláštní pozornost hrozbám i příležitostem médií v EU a řešila ohrožení a tlaky na svobodu médií, zejména v Bulharsku, na Slovensku, na Maltě, v Srbsku, v Polsku, v České republice a v Maďarsku. Novináři z těchto zemí, mezi jinými Tomasz Piatek a Hristo Geshov využili příležitosti, aby se podělili se svými příběhy o tom, jak byli nuceni bránit své osoby a svoji práci.

Valdo Lehari Jr, vice-prezident ENPA, poukázal na to, že "my [mediální sektor] musíme v Evropském parlamentu spolupracovat s politiky, aby posílili svobodu tisku na všech úrovních, pro což existuje společné porozumění."

Poslanec Evropského parlamentu Michal Boni ve svém vystoupení zdůraznil úlohu médií pro efektivní fungování demokracie "tím, že působí jako veřejný hlídací pes a současně pomáhá občanům, aby byli informováni, a posiluje jejich občanské povědomí".

Na konferenci vystoupil také reprezentant České republiky Václav Štětka z Fakulty sociálních věd univerzity Karlovy. Jeho vystoupení je k dispozici zde.

Na konci konference byla vyhlášena Sofijská deklarace o svobodě médií v Evropě nazvaná "Svoboda médií v Evropě: Červená značka". Plná verze dokumentu je přístupná na webu

Dokument se mimo situace v oblasti svobody tisku v jednotlivých zemích střední a jihovýchodní Evropy věnuje také základním podmínkám existence a dalšího rozvoje vydavatelského sektoru. Upozorňuje na potřebu propojení otázky poskytování dotací z rozpočtu Evropské unie s dodržováním principů svobody tisku v jednotlivých zemích či na podmínky ekonomické udržitelnosti vydavatelského sektoru.

 

O jednání konference informuje tisková zpráva vydaná pořadateli konference.

 

Tisková zpráva: Upřednostněte svobodu a udržitelný rozvoj médií

 

Mediální komunita z celé EU vyzývá všechny instituce, aby upřednostňovaly svobodu a udržitelný rozvoj médií:

16. května 2018, Sofie, Bulharsko. Konference o svobodě tisku se konala v souvislosti se summitem EU a západní Balkán, který proběhl v Sofii. Konference se zúčastnili novináři, mediální organizace, vydavatelé, nevládní organizace a členové Evropského parlamentu. Účastníci varovali před snižující se silou a nezávislostí evropských médií a z toho plynoucí hrozbou pro demokracii. 21 let po sofijské deklaraci UNESCO o svobodných a pluralitních sdělovacích prostředcích konference zveřejnila novou "Sofijskou deklaraci" a vyzvala EU, aby kladla prioritní důraz na svobodu sdělovacích prostředků v Evropě.

Účastníci zastupující mediální sektor v celé Evropě poukázali na rostoucí politický tlak a rostoucí politickou kontrolu nad médii v řadě zemí střední a východní Evropy, konkrétně Bulharska, Polska, České republiky, Maďarska, Slovenska a Srbska. Kromě toho se akce výrazně zaměřila také na udržitelnost obchodních modelů médií a výzvy spojené s digitální transformací tradičních médií.

Eroze evropského demokratického modelu, která je v posledních letech trendem, pokračuje a stává se stále více znepokojující. Tradičně bezpečné prostředí pro novináře v Evropě se začalo zhoršovat. Region byl otřesen dvěma vraždami a také hrozbami směřovanými na investigativní novináře, stejně jako bezprecedentními verbálními útoky na média.

Nedávné události v několika členských státech EU jasně porušují národní a mezinárodní právo, pokud jde o ochranu svobody médií. EU a Rada Evropy zavedly právní postupy ochrany svobody projevu u Soudního dvora Evropské unie a Evropského soudu pro lidská práva. Nicméně tyto struktury jsou někdy nedostatečné k prosazování základních evropských hodnot a ústavních tradic.

"Kombinace různých faktorů, jako jsou vraždy novinářů a fyzické hrozby vůči nim, rostoucí politický a institucionální tlak, represivní legislativa zaměřená na média, nové technologie a finanční krize, přinesly existenci svobodných sdělovacích prostředků v řadě zemí EU ohrožení ", řekla Pauline Adès-Mével, šéfka stálého orgánu EU-Balkán.

Ve vydaném prohlášení je uvedeno několik praktických opatření, která by zabránila negativnímu vývoji evropských médií: Nově navržená pravidla Evropské komise, která by umožnila rozdělování finančních prostředků EU spojených se stavem právního státu v každé zemi, by měla zahrnovat i ukazatele pro svobodu sdělovacích prostředků.

Je zapotřebí vytvořit mechanismy, které by zajistily udržitelné financování médií: Sofijská deklarace prosazuje vytvoření Fondu pro svobodu médií, který by pomohl aktivistům a vydavatelům při přijímání právních kroků proti zneužívání pravomocí ze strany vlád a financování přeshraničního zpravodajství a investigativní žurnalistiky.

Je třeba zajistit účinnější pravidla týkající se autorských práv, moderní pravidla pro DPH a spravedlivou reformu soukromí v oblasti elektronických komunikací. Zejména zúčastnění zástupci EU musí podporovat právo vydavatele v souvislosti s reformou autorských práv za účelem zlepšení rovných podmínek pro jednání s hlavními digitálními platformami, jako je Facebook a Google, a pomáhat vydavatelům prosazovat jejich již existující práva duševního vlastnictví.

zdroj: vlastní zpráva na základě materiálů ENPA a EMMA