Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výzkum vyvrací některé tradované mýty o inzerci v tisku

21. 5. 2018

Výzkum vyvrací některé tradované mýty o inzerci v tisku

Výsledky výzkumu StarchMetrix, který pro Unii vydavatelů provádí od roku 2012 výzkumná agentury GfK Czech poskytují věrohodné informace o efektivitě tiskové inzerce v časopisech. Mezi základní ukazatele, které výzkum měří, patří reach (zaznamenání reklam), branding (rozpoznání značky), call to action (vyvolané aktivity).

Dlouhodobé provádění výzkumu vedlo k nashromáždění značného objemu dat, které ukazují, že některé negativní mýty tradované mezi odbornou veřejnosti o efektivitě tiskové reklamy a zejména některých formátech se nezakládají na pravdě nebo jsou přinejmenším přehnané.

Mýtus 1: Reklamy umístěné v první třetině obsahu vydání mají vyšší zásah

Při rozdělení obsahu sledovaných titulů na čtvrtiny se ukazuje, že míra zaznamenání reklamy a vyvolaní odezvy se v jednotlivých čtvrtinách neliší. Rozdíl hodnot těchto ukazatelů mezi jednotlivými čtvrtinami nepřekračuje 1 procento. Větší význam než umístění z hlediska rozsahu celého obsahu má formát inzerátu nebo jeho kreativní úroveň.

Tabulky ukazují průměrné hodnoty ukazatelů zaznamenání a vyvolání následné aktivity podle umístění inzerátu v jednotlivých čtvrtinách obsahu

REACH

1. kvartil

2. kvartil

3. kvartil

4. kvartil

Celá strana

60

60

60

59

½ strany

54

54

54

53

 

CALL TO ACTION

1. kvartil

2. kvartil

3. kvartil

4. kvartil

Celá strana

65

65

66

65

½ strany

64

64

64

65

 

Mýtus 2: Reklamy umístěné vpravo mají větší zásah než reklamy vlevo

Data ukazují, že vliv umístění inzerátů na prvé nebo levé straně je velmi mírná a projevuje se především u celostránkových inzerátů, a to zejména u ukazatele zaznamenání. U vyvolání aktivity, které je více ovlivněno vlastním obsahem inzerátu, rozdíl zaniká.

Tento fakt opět dokumentují uvedená data.

Celostránkové reklamy umístěné VLEVO

Celostránkové reklamy umístěné VPRAVO

57 %   REACH

REACH   60 %

64 %   CALL TO ACTION

CALL TO ACTION   65 %

 

Mýtus č. 3: Vyšší zásah inzerátů umístěných na druhé straně obálky

Říká se, že čtenář ne nejvíce vnímavý k reklamě umístěné na vnitřní straně přední obálky a na zadní straně obálky. To je sice v určité míře pravda, ale větší rozdíly než ve vnímání inzerátů z hlediska jejich umístění je způsobeno například velikostí formátů inzerátů. A to i zde platí především pro zaznamenání reklamy, ale ne už tak pro další ukazatele. Oproti obálce vykazuje také ještě vyšší míru zaznamenání v časopisech vložená vícestránková reklama (booklet).

Reach dle formátu reklamy

73 %   BOOKLET

72 %   OBÁLKA 2. STRANA

71 %   OBÁLKA 4. STRANA

68 %   DVOJSTRÁNKA A MÉNĚ

65 %   OBÁLKA 3. STRANA

60 %   CELOSTRÁNKA

54 %   1/2 STRANY

50 %   1/3 STRANY

zdroj: StarchMetrix 2012-2017, realizace pro unii vydavatelů agenturou GfK Czech