Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise předložila návrh o ochraně whistleblowerů

24. 4. 2018

Evropská komise předložila návrh o ochraně whistleblowerů

Evropská komise zveřejnila 23. dubna návrh směrnice o ochraně osob informujících o porušení právních předpisů Unie.

Obecným cílem tohoto návrhu je řešit nedostatečné informování o případech porušení právních předpisů EU, které poškozují veřejný zájem v případech, kdy silná ochrana informátorů může významně přispět tímto způsobem k odhalení, prevenci a odrazení od vzniku takových škod. Specifickým cílem je posílení ochrany informátorů prostřednictvím předcházení odvetných opatření proti nim, což znamená poskytovat jim právní záruku a zvyšovat informovanost a bojovat proti sociálním a kulturním příčinám toho, proč se o porušení právních předpisů neinformuje.

V praxi navrhovaná směrnice stanoví společné minimální normy pro ochranu osob, které oznamují následující protiprávní činnosti nebo zneužití práva. Některá případy porušení práva, které spadají do její působnosti, zahrnují: veřejné zakázky; finanční služby; bezpečnost výrobků; veřejné zdraví; ochranu zákazníka; ochranu soukromí.

Návrh zahrnuje: "Povinnost vytvořit interní kanály a postupy pro hlášení a sledování zpráv"; "Postupy pro interní hlášení a sledování zpráv"; "Podmínky pro ochranu ohlašujících osob"; "Zákaz provádění odplaty vůči osobám podávajícím zprávy" - přijmou se nezbytná opatření, která zakazují jakoukoli formu odvetných opatření vůči ohlašujícím osobám; stejně jako "Sankce".

EMMA / ENPA v současné době analyzuje dopady tohoto návrhu na sektor tisku.

Další kroky:

• Návrh směrnice bude v nadcházejících měsících projednán mezi Radou EU a Parlamentem.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update