Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyjádření k veřejnému oznámení vydavatelství Mladá fronta o vystoupení týdeníku Euro z měření v rámci MEDIA PROJEKTU

20. 4. 2018

Vyjádření k veřejnému oznámení vydavatelství Mladá fronta o vystoupení týdeníku Euro z měření v rámci MEDIA PROJEKTU

Unie vydavatelů se seznámila s dnešním oznámením vydavatelství Mladá fronta o tom, že hodlá vystoupit s titulem Euro z výzkumu čtenosti MEDIA PROJEKT. Unie vydavatelů považuje toto prohlášení za závažné.

Zadavatelé výzkumu – Unie vydavatelů a Asociace mediálních agentur (ASMEA) - se vývojem výzkumu MEDIA PROJEKT, který je kontinuálním procesem, i jeho metodikou průběžně zabývají, a to po odborné metodické stránce v rámci k tomu zřízeného Výboru pro standardizaci, výzkum a analýzy trhu, a také ve spolupráci s odborným poradcem Doc. Milanem Tučkem ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Metodickým otázkám se věnují také realizátoři výzkumu a provádí v tom smyslu analýzy. Mezi nejčastěji analyzované stránky výzkumu patří různý počet čtenářů na jeden prodaný výtisk u jednotlivých titulů, což vyústilo v přijetí takových opatření, jako je například povinné zařazení sledovaných titulů do systému ověřování nákladu ABC ČR. Výsledky všech analýz jsou diskutovány v řídících orgánech Unie vydavatelů a na jejich základě jsou přijímána adekvátní rozhodnutí týkající se výzkumu.

V letech 2016 a 2017 proběhla příprava nové etapy realizace výzkumu MEDIA PROJEKT, která byla zahájena od 1. ledna 2018, a její úplné výsledky budou k dispozici v srpnu tr. V rámci přípravy této nové etapy byly posouzeny všechny aspekty výzkumu, zejména s ohledem ke stavu vývoje tiskového trhu a byly zohledněny i zahraniční poznatky. Všichni vydavatelé měli možnost se k v průběhu přípravné fáze k výzkumu vyjádřit.

Zadavatelé se budou výsledky výzkumu ve spolupráci s doc. M. Tučkem i realizátory zabývat i nadále, zejména poté, co budou k dispozici výsledky za první pololetí realizace nové etapy výzkumu. Na základě výstupních dat proběhne hluboká analýza, jejímž smyslem bude odhalit vliv případných krátkodobých výkyvů trhu na jedné straně a metodických aspektů na výsledky výzkumu na straně druhé, a to zejména v souvislosti s tím, že odvětví v rámci digitalizace prochází dynamickým vývojem.

Z těchto důvodů se domníváme, že nyní, kdy probíhá nová etapa výzkumu teprve ve druhé čtvrtletní fázi, ale celkové výsledky ještě nejsou k dispozici, je předčasné dělat zásadní závěry o ukončení sledování konkrétního titulu ve výzkumu. Vydavateli týdeníku Euro nabízíme, že u realizátorů výzkumu zajistíme provedení analýzy vývoje čtenosti tohoto titulu i v minulých letech.

zdroj: tisková zpráva Unie vydavatelů z 20. 4. 2018