Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Dublinu proběhla mezinárodní konference EMEA Child Safety Summit

19. 4. 2018

V Dublinu proběhla mezinárodní konference EMEA Child Safety Summit

Ve dnech 18. a 19. dubna 2018 proběhla v irském Dublinu mezinárodní konference EMEA Child Safety Summit zaměřená na bezpečnost a ochranu děti v digitálním prostředí. Pořadateli konference byli digitální giganti Facebook a Google. To umožnilo účastníkům seznámit se mimo jiné s přístupem a řešeními těchto největších hráčů na digitálním trhu s řešením otázek souvisejících ochranou dětí a mládeže v oblasti digitálních médií.

První den proběhl v režii společnosti Facebook a byl zahájen velmi oficiálně vystoupením Geoffreye Shannona, zpravodaje irské vlády pro ochranu dětí a konzultanta Rady Evropy. Další část dopoledního jednání byla věnována především různým projektům zaměřeným na dětské uživatele digitálních médií, jejichž cílem je vést děti k zaměření na kvalitní obsah či o realizaci různých vzdělávacích kampaní prostřednictvím digitálních médií nebo zaměřených na odpovědné seznamování dětí s obsahem digitálních médií. Jednalo se například o vystoupení manažerky bezpečnostních programů Facebboku Caroline Millin na téma Education campaigns and news feed reminders, prezentaci jaamese Hairstona ze společnosti Oculus na téma bezpečnosti dětí ve vztahu k virtuální realitě či vystoupení Antigony Davis, globální manažerky Facebboku pro bezpečnost o Messenger Kids. Pozornost byla také věnována tématu seznamování rodičů s problematikou ochrany dětí ve vztahu k digitálním médiím, čemuž byla věnována další část dopoledního programu. Ten byl zakončen velice aktuálním tématem o přístupu Facebooku k ochraně osobních dat teenagerů, což je otázka nabývající klíčový význam v souvislosti s nadcházející účinností GDPR i aférami Facebooku.

Odpolední program byl věnován například tématům ochrany dětí před sexuálním zneužíváním prostřednictvím digitálních médií, budování správných vztahů online a offline, vztahu mladých žen a sociálních médií a jejich společenskou aktivitou. Na závěr proběhla diskuse se zástupci Facebooku a Instagramu.

Pořádání programu druhého dne konference převzala společnost Google. Dopolední program byl opět věnován především aktivitám Googlu v oblasti bezpečnosti dětí a mládeže na síti a vzdělávání dětí i rodičů zaměřeného na jejich odpovědné využívání. Dále tu zazněly poznatky o takových tématech, jako je boj proti závislosti dětí na digitálních médiích. V rámci těchto témat vystoupili nejen zástupci Googlu, ale také nezávislí a akademičtí experti. Další část programu byla věnována pohledu na tématiku z hlediska Youtubu a zacházení s citlivým obsahem.

V odpoledním programu pak představila například pohled tvůrců obsahu na Youtube youtuberka Hannah Witton. Hovořilo se také o téma online práv dětí a zejména o digitálních dovednostech dětí a mediální gramotnosti a možnosti spolupráce s Googlem v této oblasti například prostřednictvím využívání dat Google Trends, projektu Google Ad grants a dalších.

Za Českou republiku se konference zúčastnil výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach, poradce MŠMT Ondřej Neubauer a paní Michala Radotínská, Project Coordinator, CZ.NIC.

S obsahem konference je možno se seznámit na jejím twitterovém účtu https://twitter.com/search?q=%23childsafetysummit2018.

zdroj: vlastní zpráva