Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Rada Evropy přijala své stanovisko

17. 4. 2018

Autorská práva: Rada Evropy přijala své stanovisko

V Radě Evropy proběhla dne 28. března poslední schůze o článku 11. Výsledek schůze je, že většina členských států nyní podporuje právo, nicméně znění snižuje rozsah působnosti článku 11, a to zejména vyloučením úryvků, které nejsou kreativní.

Nový text, který v článku 11 nahrazuje slovo "výtažky" výrazem "částí", má být předložen na schůzce zástupců zastoupení členských zemí v pondělí 16. dubna.

Bulharské předsednictví navíc uvedlo do oběhu otázku týkající se článku 11, zda se má kombinovat "úroveň originality" s výjimkou pro nejmenší výtažky. Tento přístup by vedl k situaci, kdy by i originální části tiskových publikací nebyly chráněny, pokud to byly velmi krátké fragmenty. EMMA-ENPA informovala zástupce dopisem, že by to vytvořilo právní nejistotu a bylo by velmi problematické při provádění jak na při licencování, tak i v rámci provádění.

Cílem předsednictví je představit konečný text na úrovni velvyslanců nebo COREPERu dne 27. dubna, aby Rada přijala obecný přístup nebo mandát Rady k zahájení jednání s Parlamentem.

V Parlamentu zpravodaj poslanec EP Voss (EPP / DE) vydal své navrhované kompromisní pozměňovací návrhy k článku 11, které ještě nebyly projednány mezi stínovými zpravodaji.

18. dubna v 17:00 se uskuteční jednání Digital Working Group frakce S&D zaměřená na problematiku autorského práva, které se zúčastní poslanci z výborů IMCO, JURI, ITRE a CULT. Zdá se, že je to spíše "pracovní skupina podporující technologický průmysl", což je důvod, proč musíme pokračovat v mobilizaci našich snah na vnitrostátní i evropské úrovni, aby se poslanci frakce S&D poslanci podporující vydavatele byli ochotni hovořit.

 

Hlasování výboru JURI bylo odloženo na 20. - 21. června.

Další kroky:

• 16. dubna: Setkání zástupců stálých zastoupení.

• 18. dubna: Digital Working Group frakce S & D v Parlamentu.

• 27. dubna: zasedání COREPER nebo velvyslanců.

• 20. - 21. června: hlasování výboru JURI v Parlamentu.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update