Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Spotřební právo: Nový balíček Komise obsahuje dalekosáhlé závazky vydavatelů

16. 4. 2018

Spotřební právo: Nový balíček Komise obsahuje dalekosáhlé závazky vydavatelů

Dne 11. dubna zveřejnila Evropská komise své návrhy v rámci balíčku "Nový úděl pro spotřebitele", jehož cílem je posílit ochranu spotřebitelů na vnitřním trhu.

Součástí balíčku jsou dva návrhy:

- První návrh má za cíl změnit čtyři směrnice EU, které chrání hospodářské zájmy spotřebitelů.

Většina pozměňovacích návrhů se týká směrnice o nekalých obchodních praktikách a směrnice o právech spotřebitelů tím, že opravné mechanismy, jako jsou smluvní (ukončení smlouvy) a mimosmluvní (náhrady škody) opravné prostředky, sankce a rovněž nová práva spotřebitelů na "bezplatné" digitální služby (např. osobní data). Z toho vyplývá, že spotřebitelé by měli stejné právo na předsmluvní informace a zrušení smlouvu v rámci 14denní lhůty pro "odvolání" bez ohledu na to, zda zaplatí za službu penězi nebo poskytnutím osobních údajů.

Každá z ostatních dvou směrnic - směrnice o nekalých smluvních podmínkách a směrnice o vyznačování cen - se mění pouze v případě sankcí, které zahrnují pokuty, které mohou činit 4% ročního obratu obchodníků.

- Druhý návrh modernizuje a nahrazuje "směrnici o soudních sporech" tím, že zavádí a zobecňuje koncept "kolektivního odškodnění", podle kterého "kvalifikované subjekty" nebo neziskové kvalifikované subjekty přebírají funkci zástupců velkého množství spotřebitelů v případě sporů o protiprávní jednání obchodníků.

EMMA a ENPA v současné době analyzují dopady těchto návrhů na sektor vydávání tisku.

Další kroky:

• Návrhy Komise budou projednány Evropským parlamentem a Radou.

zdroj: MMA-ENPA EU Affairs update