Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové informace o ePrivacy: brzy bude zveřejněn text předsednictví, který bude vycházet z připomínek členských států

9. 4. 2018

Nové informace o ePrivacy: brzy bude zveřejněn text předsednictví, který bude vycházet z připomínek členských států

Technické schůzky v pracovní skupině pro oblast telekomunikací a informační společnost týkající se záležitosti ePrivacy nadále pokračují bez konkrétního postoje.

Po technické diskuzi v pracovní skupině TELE dne 28. března potvrdily zdroje z Rady Evropy, že většina členských států má svůj postoj, ale větší členské státy včetně Německa zůstaly mlčky. Několik zemí vyjádřilo, že odstranění článku 10 (ustanovení o nastavení ochrany osobních údajů v prohlížeči) by bylo nejlepší volbou. Přestože toto řešení nepředstavuje většinový názor, článek znamená vážný problém, neboť vytváří právní konflikty s GDPR (neslučitelnost s požadavkem specifičnosti při posuzování platnosti souhlasu).

Další schůzka o ePrivacy se bude konat dne 19. dubna. To odpovídá poměru jednoho setkání za měsíc, což dále zpomaluje proces. Stejné zdroje z Rady potvrzují, že dosažení obecného přístupu do června se zdá stále méně realistické. Rovněž politický dialog na úrovni Coreperu ještě není ani plánován, takže žádná iniciativa na vysoké úrovni, která by uspíšila proces, není pravděpodobná. To je důsledkem nutnosti dokončit technické dohody na úrovni pracovní skupiny a diskusí, které mají být vedeny na úrovni Coreperu.

Členské státy budou mít několik dní (s termínem stanoveným na 6. dubna), aby zaslali své připomínky k textu předsednictví, který byl zveřejněn dne 22. března a projednán na pracovní skupině 28. března. Na základě těchto připomínek by předsednictví mohlo předložit nový kompromisní text na následující schůzi pracovní skupiny 19. dubna.

Co se týče změn navržených v článku 10 (že v posledním znění předsednictví bylo pro nás přeformulováno mírně pozitivním způsobem), estonský poradce oznámil, že byly členskými státy obecně dobře přijaty.

Text předsednictví je zde

Další kroky:

• 19. dubna: Setkání pracovní skupiny pracovní skupiny TELE.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update